Merkelová nás vede do problémů, nenecháme se vydírat! EU je neschopná, volají čeští politici

ANKETA – Německá kancléřka Angela Merkelová ve své zemi čelí ostré kritice za to, že kvůli dohodě uzavřené mezi EU a Tureckem teď prezident Recep Tayyip Erdoğan může vydírat Evropu. Mluví se přitom o tom, že podobné dohody by mohly být uzavřeny i s některými africkými zeměmi, ze kterých do Evropy přichází uprchlíci. A jaký je názor českých politiků? Na to jsme se jich zeptali v aktuální anketě.

„Dohody vždy a se všemi. Možná to ode mě bude znít zvláštně, ale Erdogan se jen snaží zachránit Turecko. Dříve tam jezdilo osm milionů Rusů, dnes je to katastrofa, Ankara bojuje s Islámským státem. Už z minulosti víme, že je Turecko tvrdý vyjednavač," myslí si poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Na vině jsou podle něj ti, kteří už ve 20. letech připravili plán na omlazení a dosídlení Evropy. „Dohody s africkými zeměmi také můžeme uzavírat, druhý den ale nemusí platit. Tamní vlády padají, třeba Libye je v rozkladu," dodal pro EuroZprávy.cz.

„Smyslem podobných dohod je postarat se o migranty mimo území EU – ne plnit různá tajná přání, která s tím nesouvisí. Jednat se musí, ale bez ustupování absurdním požadavkům," reagoval v SMS zprávě pro naši redakci místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podobně to vidí i poslanec ČSSD Stanislav Huml. „Readmisní dohody jsou nezbytné. Jinak Evropa nemá kam nelegální migranty vracet. Ovšem nelze přistoupit na vydírání. Bezvízový styk s Tureckem je obrovské bezpečností riziko. Hlasoval jsem ve Sněmovně pro usnesení, kterým jsme jej odmítli a na tom názoru setrvávám," řekl nám Huml.

„Kritika Angely Merkelové a nositelů podobných názorů je zcela oprávněná. Domnívat se, že africké země dodrží své případné dohody a závazky z nich plynoucí, je násobně naivnější, než očekávat to od Turecka i Řecka. Současní lídři Evropy (kteří de facto žádnými lídry nejsou – viz Merkelová) ji vedou do velkých problémů," uvedl pro EuroZprávy.cz nezávislý poslanec Karel Fiedler.

„Dění kolem této dohody jednoznačně potvrzuje, že se jedná o špatně vyjednaný kompromis. Navíc se objevují i pochybnosti o její právní vymahatelnosti. Dohodu s Tureckem považuji za potvrzení nekompetence a neschopnosti představitelů unie nalézt jakékoliv účinné řešení migrační krize. Jsem ale přesvědčena, že to neznamená, že by jednání s tranzitními zeměmi neměla pokračovat. Dohoda s těmito zeměmi je klíčová, musí ovšem vést k zastavení přílivu uprchlíků a poskytování finančních prostředků musí být provázeno jasnou kontrolou efektivity využití těchto prostředků," řekla naší redakci poslankyně ODS Jana Černochová.

„Turecký prezident je jiná story. Bohužel pro mě je velmi nevypočitatelná osoba. Nicméně s dohodou s ostatními státy souhlasím. Musíme zastavit nekontrolovanou migraci do Evropy, protože to ohrožuje naši stabilitu," reagoval v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Jasně od počátku říkám, že dohoda s Tureckem je pro Evropu nebezpečná. Nyní došlo na moje slova, Turci nás bezostyšně vydírají. Neustále slyšíme, jak turecký prezident Erdogan něco vzkazuje Evropě. Myslím, že je konečně na čase, aby Evropa něco vzkázala Turecku. My se bez Turecka klidně obejdeme, to Turecko potřebuje evropské peníze a bezvízový styk s EU. My potřebujeme jediné: blokádu tureckého pobřeží, aby se k nám neodstávaly lodě pašeráků lidí. Pokud ji nezařídí Turecko samo za pro nás přijatelných podmínek, měla by ji zařídit Evropské unie s pomocí NATO. Nemůžeme ustoupit a nechat se vydírat," řekl pro EuroZprávy.cz místopředseda Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa politici EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj poprvé mluvil s Ficem, který podle něj podceňuje Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se poprvé setkal se slovenským premiérem Robertem Firem (Smer-SD) a řekl mu mnoho věcí. Prozradil to na tiskové konferenci s novým generálním tajemníkem NATO Markem Ruttem. Slovensko by mělo Ukrajině pomáhat, jinak pocítí, čeho je schopen ruský prezident Vladimir Putin, varoval Zelenskyj. 

včera

Dokonalý cizinec

Filmy a seriály týdne: Katastrofické natáčení, potoky krve a dějiny českého filmu

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Tento týden můžete vyrazit na fyzickou jízdu o tom, co všechno jsme ochotni zaplatit za slávu, doma pan na vás čeká satirický seriál z filmařského prostředí či novinka Alfonsa Cuaróna.

včera

Ilustrační fotografie.

Češi s Ukrajinou jen remizovali. V Lize národů vedou skupinu

Po páteční domácí výhře nad Albánií (2:0) se v pondělí večer družina trenéra Ivana Haška představila v dalším zápase fotbalové Ligy národů v polské Vratislavi proti Ukrajině. Češi měli jistě v úmyslu přinejmenším výsledkově navázat na poslední měsíc starý vzájemný duel v Praze, kde vyhráli 3:2. Duel začal nadějně, když v 18. minutě svou premiérovou trefu v reprezentaci zaznamenal Lukáš Červ. Do druhé půle nastoupili Češi s tím, že chtějí vedení udržet a ideálně ještě navýšit. Krátce po návratu z kabiny ale zahrál navrátilec Krejčí nešťastně rukou v šestnáctce a z následné penalty na konečných 1:1 srovnal Dovbyk. I přes tuto remízu se ale Češi mohou těšit z prvního místa ve skupině.

včera

včera

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Potvrzeno. Izraelci zabili šéfa Hamásu Sinvára

Podle nejmenovaných představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás existují důkazy, které naznačují, že vůdce Hamásu Jahjá Sinvár mohl být zabit při izraelském útoku v Pásmu Gazy. O této možnosti informoval francouzský deník Le Figaro.

včera

Sídlo Evropského parlamentu

Summit EU v závěrech o Ukrajině zcela vynechal Zelenského vítězný plán

Ve čtvrtek skončily v Bruselu diskuse lídrů členských zemí EU o Ukrajině. Ačkoli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil svůj „plán vítězství“, jeho návrh nebyl detailně projednán. Přesto několik států, včetně Česka, Dánska a Nizozemska, oznámilo, že budou pokračovat v dodávkách munice pro Ukrajinu i v roce 2025.

včera

včera

včera

včera

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Izraelci možná zabili hlavu Hamásu Sinvára

Izraelská armáda prověřuje možnost, že jedním ze tří militantů zabitých nedávno při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy mohl být vůdce palestinského militantního hnutí Hamás, Jahjá Sinvár. Informaci ve čtvrtek přinesl server Times of Israel.

včera

Olaf Scholz

Spor o azylovou reformu: Scholz o ní pochybuje, Česko nabízí pomoc

Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek při příchodu na summit Evropské unie v Bruselu vyzval k urychlení reformy azylového systému EU. Migrace je hlavním tématem tohoto summitu, a Scholz zároveň vyjádřil pochybnosti o efektivitě plánovaných přijímacích center mimo EU.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Počasí v Evropě se otepluje nejrychleji na světě a EU s tím nic nedělá, varují auditoři

Politika Evropské unie zaměřená na přizpůsobení se změnám klimatu nemusí být dostatečně rychlá a efektivní, aby držela krok s rostoucími extrémy počasí. Vlny veder, sucha a záplavy jsou stále častější a závažnější, což má značné ekonomické důsledky. Evropský účetní dvůr (EÚD) ve své středeční zprávě upozornil na nedostatky v zavádění adaptačních opatření.

včera

včera

včera

Rutte sebral Zelenskému vítr z plachet. Jeho vítězný plán NATO nepodpoří

V Bruselu se ve čtvrtek sešli ministři obrany členských zemí NATO na dvoudenních jednáních, která se zaměřují především na válku na Ukrajině a budoucnost obranného průmyslu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy