ČSSD má šanci na zisk osmi hejtmanů, ANO na dva, Starostové, komunisté a lidovci po jednom

Praha - Největší podpoře voličů v krajích se v červnu těší ČSSD, která získala v souhrnu nejvíc preferencí, a to celkem v osmi krajích – ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Hnutí ANO 2011 Andreje Babiše pak vítězí ve dvou krajích – Plzeňském a Olomouckém kraji.

Prvenství ve zbývajících třech krajích si mezi sebou rozdělili Starostové pro Liberecký kraj, lidovci a komunisté, kdy každému ze jmenovaných subjektů připadlo po jednom krajském vítězství. Starostové bodují v Libereckém kraji, KDU-ČSL pak těsně ve Zlínském kraji a KSČM v Ústeckém kraji.

Ve Zlínském kraji pak od vítězné KDU-ČSL dělí druhou ČSSD pouhá 0,1 procenta a třetí hnutí ANO jen 0,3 procenta podpory, jde tedy o velmi těsné regionální vítězství.

Za pozornost rovněž stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, kdy v řadě krajů se umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami. Na stříbrném místě v Jihočeském kraji bodují Jihočeši2012, symbolický bronz veřejné obliby si ve Středočeském kraji drží Starostové a nezávislí (STAN), stejně tak v Plzeňském kraji Koalice pro Plzeňský kraj a v Olomouckém kraji zase Koalice pro Olomoucký kraj se starosty.

Bodují i lokální hnutí spolupracující s komunálními politiky a představiteli KDU-ČSL. V Královéhradeckém kraji skrze Koalici pro Královéhradecký kraj a Pardubickém kraji skrze Koalici pro Pardubický kraj dosáhla i na stříbrnou příčku sympatií potencionálních voličů.

Naopak poměrně nízkou podporu napříč kraji získávají kritická a protestní hnutí, která si často vetkla za téma "protiimigrační program". Celkově obsazují spíše závěrečná místa potencionálních voličských sympatií.

Agentura Phoenix research on-line provedla unikátní výzkum aktuálních voličských nálad před blížícími se krajskými volbami. Aktuální měření bylo provedeno na vzorku 9308 respondentů ve dnech 28. 5. – 27.6. 2016.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Krajské volby Volební preference

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy