Strany utratí za volební kampaň půl miliardy. Kdo má kampaň nejhorší? TI známkovala

Praha – Za kampaň pro podzimní krajské a senátní volby strany zaplatí asi půl miliardy korun. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnila protikorupční organizace Transparency International (TI).

Centrály stran prý často netuší, odkud jejich krajské pobočky na kampaň berou peníze. Podle TI to vyplývá zvýsledků monitoringu financování volebních kampaní 309 subjektů v jednotlivých krajích.

Ředitel TI David Ondráčka uvedl, že se kandidáti často zdráhají zveřejnit spolupracující PR a reklamní agentury nebo členy svého volebního týmu. „Absurdně argumentují obchodním tajemstvím a konkurenčním bojem. Voličům pak říkají, že nemají co tajit," uvedl. Transparentní účty stran jsou podle něj obvykle vedeny pouze centrálně, mnohdy bez odlišení transakcí na kampaň a na běžný provoz a chybí na nich popisy pohybů peněz.

„Podle našeho kvalifikovaného odhadu se v letošních kampaních utratí kolem půl miliardy korun. Má tedy smysl dívat se politikům pod prsty a tázat se, odkud se tyto peníze berou a kam putují," říká Ondráčka. 

„Hodnotíme pouze informační otevřenost kandidátů, nikoliv jejich názory nebo jednání," říká k účelu projektu Petr Vymětal z VŠE, spolupracovník TI. „Naším cílem je učinit z dostupnosti údajů o financování předvolebních kampaní normu a standard, nikoliv výjimku."

Nejlépe si v tomto ohledu vedou malé strany, především České pirátské strany a Strany zelených, které patří mezi ty nejtransparentnější. Velké strany jako ČSSD, ANO 2011 či KDU-ČSL poskytly podle Ondráčky informace spíše z centrál, jejich krajské pobočky na ně mnohdy jen odkazovaly.

„Financování stran na nejnižší úrovni je zahaleno hustou mlhou a je otázkou, do jaké míry je centrála strany, i kdyby stokrát chtěla, schopna kontrolovat finance svých místních poboček," dodal Vymětal.

TI při monitoringu hodnotila, zda strany a kandidáti měli transparentní účty a zveřejnili plánované náklady na kampaň i výdaje, zdroje financování nebo členy svých volebních týmů a předvolební akce.

V krajské kampani organizace oznámkovala strany jako při školním hodnocení, pětku nedostal nikdo. Nejhorší známku - čtyřku - udělila uskupení Osobnosti Pardubického kraje v čele se Stranou práv občanů a seskupení Budoucnost pro Liberecký kraj v čele s KDU-ČSL. Jedničku dostaly koalice zelených s piráty v Ústeckém a Pardubickém kraji.

Mezi kandidáty na senátory propadli se známkou 4,8 bývalý pražský primátor Jan Koukal a hudebník Felix Slováček (za Stranu soukromníků), senátoři Alena Dernerová a Jaroslav Doubrava (za Severočechy.cz), Jan Osoba (za Úsvit) a Tomáš Málek (za uskupení Ostravak). Jedničku naopak získali Salome Sýkorová (Pro region), Jan Holásek (nezávislý), Petr Orel (za SZ a KDU-ČSL), Martin Hausenblas (za uskupení Jsme PRO! KRAJ, SZ a piráty) a Pavel Himl (za SZ).

Související

Více souvisejících

Krajské volby transparency international volební kampaň

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy