Sobotka dalajlamu nepotká. Ministři to činí jako soukromé osoby

Praha - Vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL) se v úterý setkají s dalajlamou jako soukromé osoby, nikoliv jako reprezentanti vlády. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Předseda vlády dodal, že sám se s tibetským duchovním vůdcem během jeho návštěvy na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze nesejde. Ministerstvo zahraničí (MZV) ČTK sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje.

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes označilo schůzku Kisky s dalajlamou za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat. Sobotka prostřednictvím tiskového odboru Úřadu vlády ČTK sdělil, že česká vláda celistvost Číny dlouhodobě respektuje celistvost Číny. "Pan Bělobrádek a pan Herman se s dalajlamou setkávají jako soukromé osoby, nikoliv jako reprezentanti vlády," uvedl.

I resort zahraničních věcí ve vyjádření k plánům členů vlády za KDU-ČSL zdůraznil, že Česko "nijak nemění svou politiku jedné Číny a respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Číny". "ČR si je vědoma důležitosti tibetské otázky a stejně jako dříve podporuje navázání konstruktivního a přínosného dialogu mezi ústřední správou a představiteli tibetské komunity uvnitř i vně Tibetu," uvedlo MZV.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy (17. října 2016)

Dalajlama se poprvé od počátku pandemie objevil na veřejnosti

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes po zhruba dvouleté přestávce objevil na veřejnosti. Veškerou veřejnou činnost přerušil kvůli pandemii covidu-19, ven vyšel pouze jednou, aby se nechal naočkovat v nemocnici. Druhou dávku dostal doma, píše list Hindustan Times.

Více souvisejících

H. H. Dalajlama dalajlama. h. h. Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 37 minutami

před 53 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 12 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy