Ministr kultury Herman přijal dalajlamu, hovořili o soucitu a marxismu

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se dnes v Praze sešel s tibetským duchovním vůdcem, 14. dalajlamou. Ministerstvo zahraničí v pondělí sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje. Setkání politiků s dalajlamou odsuzuje Peking, který trvá na politice jednotné Číny.

"Je pro nás velkou ctí setkat se osobně s vámi a jednat o spirituálních hodnotách, které reprezentujete," přivítal Herman dalajlamu v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí.

U dlouhého stolu v Kulečníkovém sále Nostického paláce zasedli také místopředseda lidovců a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

"V dnešním světě nacházíme spoustu násilí. Úkolem všech náboženských systémů by mělo být toto násilí zmenšovat. Důležité je začít zevnitř, najít nejprve vnitřní klid. Žádná válka nemůže vzejít ze soucítění. Soucit je nejúčinnější protijed na emoce, jako je zloba či strach, z nichž násilí pochází," uvedl dalajlama. Bohužel příslušníci některých náboženství svou víru nepraktikují upřímně, ale jen o ní hovoří, doplnil.

Takoví lidé jsou ale prý i v Tibetu - když se jim daří dobře, tváří se velmi duchovně, ale jakmile se setkají s nějakým problémem, víra se ztrácí, uvedl se svým typickým, lehce potměšilým smíchem. "Říkají mi smějící se dalajlama. To ale není diplomatický úsměv, já to myslím upřímně, diplomatický úsměv vypadá jinak," řekl dalajlama.

Kromě potřeby soucitu, který podle dalajlamy je hlavní silou pro dosažení míru, zmiňoval buddhistický mnich také svou orientaci marxisty v otázce ekonomické. Odsoudil ale, kam marxismus došel "po Leninovi". "Původní teorie marxismu o rovnosti všech lidí je soucitná myšlenka," řekl.

Proti návštěvě dalajlamy již počátkem roku protestovali čínští diplomaté, kteří požádali ministerstvo zahraničí, aby dalajlamovi buď zabránili přijet, nebo veřejně vystoupit. Vedení ministerstva jim ale nevyhovělo.

Zatímco dalajlamu vždy přijímal tehdejší prezident Václav Havel, jeho nástupci Václav Klaus ani Miloš Zeman se s ním nesetkávali. Zeman před tím, než byl zvolen českým prezidentem, uvedl jako důvod odmítnutí to, že on se necítí být náboženským vůdcem. Další možnost k setkání by podle něj byla, kdyby dalajlama byl velkým investorem.

"Ministr kultury D. Herman a spol. dali přednost mediální slávě před zájmy České republiky a jejích občanů," napsal dnes na twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Slovenský prezident Andrej Kiska, který je stejně jako dalajlama hostem konference Forum 2000, přijal duchovního představitele Tibetu o víkendu v Bratislavě. Čína se proti tomu ohradila.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy (17. října 2016)

Dalajlama se poprvé od počátku pandemie objevil na veřejnosti

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes po zhruba dvouleté přestávce objevil na veřejnosti. Veškerou veřejnou činnost přerušil kvůli pandemii covidu-19, ven vyšel pouze jednou, aby se nechal naočkovat v nemocnici. Druhou dávku dostal doma, píše list Hindustan Times.

Více souvisejících

H. H. Dalajlama Daniel Herman Eduard Zeman (školský ombudsman)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy