Čína hrozila Česku kvůli dalajlamovi, český velvyslanec v Pekingu musel situaci vysvětlovat

Praha – I dnes se hojně diskutovalo o vztazích s Čínou a jejich možném zhoršení poté, co se někteří vrcholní politici setkali s tibetským duchovním dalajlámou. Dalajlama se v předchozích dnech účastnil mezinárodní konference Forum 2000 v Praze. Někteří čeští politici avizovali, že se s dalajlamou setkají, a čínské ministerstvo zahraničí si proto ještě předtím pozvalo českého velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého.

Čína v úterý pohrozila Česku zhoršením vztahů kvůli schůzkám politiků s dalajlamou. Ještě ten den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zveřejnění prohlášení rozhodl Hrad. Prohlášení kritizovali politici, univerzity či nevládní organizace.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla serveru Aktuálně.cz, že čínská strana velvyslance v Pekingu vyzvala, aby se oficiální představitelé Česka s dalajlamou nesešli, v opačném případě hrozila zhoršením vztahů s Českem.

Diplomat ale upozornil na to, že dalajlamova cesta je soukromá, že Česko rozlišuje soukromý a oficiální program členů vlády a k soukromému programu se české ministerstvo zahraničí nevyjadřuje. Čínskou stranu ale údajně ujistil, že Česko nemění svou politiku jedné Číny.

S tibetským vůdcem se mimo jiné setkal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Prezident Miloš Zeman, premiér Sobotka a předsedové parlamentních komor v reakci na setkání vydali prohlášení, že by považovali za nešťastné, aby osobní aktivity některých českých politiků byly vnímány jako změna oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň vyjádřili respekt k územní celistvosti Čínské lidové republiky.

Pražští lidovci dnes poděkovali ministru Hermanovi a dalším představitelům KDU-ČSL za to, že se sešli s dalajlamou. Hermana se zastal i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Sobotka uvedl, že prohlášení neobsahuje nic nového proti stanoviskům předchozích vlád a že na jeho vydání nevidí nic špatného. Podle serveru Česká justice by bez prohlášení hrozilo, že se neuskuteční jednání čínského premiéra s českým v listopadu v Rize.

Ústavní činitelé mohou podle 15 českých nevládních organizací „servilitou" v úterním prohlášení znevážit českou zahraniční politiku. Kriticky se k prohlášení ústavních činitelů vyjadřovali i někteří politici či univerzity.

Ve středu se s dalajlamou sešlo na půdě Senátu 50 zákonodárců a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil setkání za dobrou odpověď na prohlášení. Některé vysoké školy zase vyvěsily tibetskou vlajku. Vyvěsily ji i radnice, v jejichž čele jsou zástupci hnutí Starostové a nezávislí.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy