Schůzky s dalajlamou jen potají? STAN chce vědět, co přesně vyjednala vláda s Čínou

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes vzneslo požadavek, aby vlád zveřejnila, jaké skutečné závazky s Čínou dojednala. Jde o další z řady reakcí na kontroverzní prohlášení ústavních činitelů vydané poté, co se minisr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou.

"STAN v návaznosti na dění posledních dnů požaduje, aby vláda zveřejnila, jaké skutečné závazky, ať písemné či faktické, vláda ve vztahu k Číně dojednala a které podepsal i prezident," uvedlo parlamentní hnutí na svém webu. Objasnění chce požadovat po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (oba ČSSD).

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů staví Česko do pozice područí východní velmoci, uvedl STAN v čele s místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem. Pokud je obsahem česko-čínských dohod závazek, že se čeští představitelé musejí scházet s dalajlamou někde "v přítmí a potichu", STAN to považuje za skandální.

Psali jsme:
Hradní skvadra, vrchol trapnosti, Ovčáček lže. V televizi to vřelo kvůli kauze Brady
 

"Česká republika je svobodný stát a neexistuje žádné opodstatnění, proč se s dalajlamou scházet někde potají a v ústraní," uvádí STAN ve zprávě. Podotýká, že s tibetským vůdcem se scházejí desítky státníků, představitelů vlád a parlamentů ve svých úřadech, jen nejde o přijetí s poctami jako pro představitele jiného státu.

"Hnutí STAN připomíná, že v čele České republiky stál po dlouhou dobu prezident, který se s dalajlamou scházel co rok a nikoho ani nenapadlo, že by tím náš stát ohrožoval územní integritu Číny," stojí v prohlášení.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Vláda ČR H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy