Palachův týden byl předzvěstí sametové revoluce

Praha - Násilím potlačené několikadenní pražské demonstrace v lednu 1989, známé jako Palachův týden, byly největší krizí komunistického režimu a předzvěstí takzvané sametové revoluce v listopadu téhož roku. Pádu totalitního režimu nahrávala i situace v okolních státech.

"Palachův týden však dodal impuls procesu, který už nešlo zastavit. Komunistická moc poté, co zvládla masové demonstrace v Palachově týdnu, zřejmě podcenila situaci, která vyvrcholila později 17. listopadu. Dnes se lze jen těžko dohadovat, co by se stalo, kdyby policie stejně brutálně zasáhla i při listopadových shromážděních, " řekl agentuře Mediafax historik Ivan Roudný.

Lidé se tehdy sešli v neděli 15. ledna na Václavském náměstí, aby uctili památku studenta Jana Palacha, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti komunistickému režimu. Demonstraci rozehnala policie obušky, slzným plynem a vodními děly, pozatýkala řadu lidí a odvezla je k výslechům, některé vyvezla za Prahu a vysadila je uprostřed lesů. Lidé se však nedali odradit a několik dalších dnů se scházeli znovu. Zásah policie byl ještě brutálnější. Průlom nastal až ve čtvrtek, když se předtím sešlo několik aktivistů s tehdejším předsedou vlády Ladislavem Adamcem. Ten nařídil, aby policie nezasahovala a demonstrace se uskutečnila v klidu.

Listopadovým událostem v ČR nahrála situace v okolních státech. Východní blok se začal hroutit. Lidé byli nespokojeni s politickým a ekonomickým režimem. Prvopočátkem byly masové protesty v Gdaňských loděnicích v Polsku 1980, které vedly ke zformování nezávislých odborů Solidarita. O devět let později se v červnu uskutečnily svobodné volby, které komunisté prohráli. Tyto události odstartovaly pád komunistických režimů ve střední Evropě. Po Polsku následovalo Maďarsko, východní Německo, Bulharsko, Československo a nakonec v prosinci Rumunsko.

V Československu se v letech 1988 až 1989 uskutečnilo několik do té doby nemyslitelných protivládních demonstrací. Dne 25. března 1988 to byla takzvaná Svíčková demonstrace v Bratislavě, v říjnu u příležitosti výročí vyhlášení samostatného Československa několik shromáždění v Praze. Později 10. prosince 1988 se konala povolená demonstrace na obranu lidských práv na Škroupově náměstí na Žižkově. Shromáždění byla vcelku klidná a obešla se bez větších incidentů. Veřejná bezpečnost i tajná policie byly v pohotovosti. Vyvrcholením odporu proti režimu se stal Palachův týden ve dnech 15. až 20. ledna 1989.

Po něm následovala jarní petiční akce Několik vět, která upozorňovala na nedodržování lidských práv. V petiční akci se shromáždilo na 40 tisíc podpisů. 21. srpna 1989 se konala shromáždění při výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy.

V říjnu se začaly desítky obyvatel z východního Německa shromažďovat na velvyslanectví Spolkové republiky Německo a žádat zde o politický azyl. Následně vláda východního Německa 9. listopadu otevřela hranice. Pár hodin poté desetitisíce obyvatel východního Berlína začaly proudit přes všechny přechody do západního Berlína. České sdělovací prostředky o tom informovaly jen velmi málo, ale lidé čerpali informace ze zahraničních rozhlasů a televizí. V Československu to vřelo a situace vyvrcholila demonstrací 17. listopadu, která odstartovala Sametovou revoluci.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomnělo 17. listopad. Ve světle války se zdůrazňovala hodnota svobody a demokracie

Vládní i opoziční politici i řada kandidátů na prezidenta si dnes na pražské Národní třídě připomněli výročí 17. listopadu 1989 a 1939. Většina z nich zdůraznila hodnotu svobody a demokracie a upozornila, že tyto hodnoty nejsou samozřejmé. Zazněly i připomínky nynějšího konfliktu na Ukrajině. Prahou prošly i průvody demonstrantů proti vládě, na podporu Ukrajiny nebo za ochranu klimatu. Vzpomínkové akce vyvrcholily koncertem na Václavském náměstí, který poslouchaly tisíce lidí. 

Více souvisejících

sametová revoluce 1989

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy