Babiš není agent StB Bureš. Byl veden neoprávněně, rozhodl nejvyšší soud SR

Bratislava/Praha - Nynější český ministr financí Andrej Babiš je neoprávněně evidován ve svazcích někdejší československé tajné policie StB coby její agent. Definitivně tak rozhodl nejvyšší soud SR, když zamítl dovolání slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN).

ÚPN chtěl mimořádným opravným prostředkem zvrátit verdikt okresního i krajského soudu, které rozhodly v Babišův prospěch. Ústav tvrdil, že rozhodnutí jsou nezákonná, protože bývalí příslušníci StB, kteří svědčili pro Babiše, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Slovenský nejvyšší soud o dovolání ÚPN rozhodl na konci ledna. Důvody verdiktu soud uvede v písemném vyhotovení rozsudku. Vůči rozhodnutí nejvyššího soudu není přípustný žádný opravný prostředek.

ÚPN dříve během dnešního dne tvrdil, že soud postupoval ohledně dovolání nestandardně, když požádal slovenského ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti tří zmiňovaných příslušníků StB. Žádosti ministr vyhověl.

Psali jsme: Česko se směje Babišovi. Čapí hnízdo, EET a sorryjako kauza rozpoutaly lavinu Sedmé přikázání: Neoje*eš. V Praze se demonstrovalo proti Babišovým výrokům o ČT  

"S postupem nejvyššího soudu se neztotožňujeme. Je nestandardní, aby nezákonné důkazy byly uznány za zákonné. O dalších krocích budeme uvažovat poté, co obdržíme rozhodnutí nejvyššího soudu," řekl ČTK šéf ÚPN Ondrej Krajňák. Nejde o první spor ohledně evidence osob v dokumentech StB, který ÚPN prohrál. "Jsme svědky toho, že nám příslušníci StB přepisují dějiny," uvedl Krajňák.

Z archivních dokumentů, které nyní spravuje Ústav paměti národa, vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale u bratislavského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

"Slovenský nejvyšší soud potvrdil to, co říkám od začátku. Byl jsem ve svazcích StB veden neoprávněně. S StB jsem nikdy nespolupracoval," sdělil Babiš ČTK v tiskové zprávě. "Je to jedna z mnoha vykonstruovaných kauz, kterou na mě mí nepřátelé a lidé, kterým se nehodím, připravili," napsal. "Očekávám, že se mi všichni ti, kteří mě obviňovali a zneužívali této kauzy k mému pošpinění, omluví," uvedl vicepremiér.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš Slovensko StB

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy