Největší hrozba pro EU je prohlubování nerovností, myslí si Zaorálek

Praha - Na Pražském studentském summitu dnes vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Varoval před největší hrozbou pro Evropskou unii, kterou podle něj je prohlubování nerovností mezi společenskými vrstvami i mezi jednotlivými státy.

Zaorálek dnes vyzval k hledání společných postojů a kompromisů, zdůrazňování odlišností podle něj Evropu „žene do neštěstí". Nerovnosti mezi státy unie se podle Zaorálka prohlubují mezi dlužníky na jihu a věřiteli na severu i mezi starými členy v západní Evropě a novými členy ve střední a východní části kontinentu.

Poukázal také na to, že nerovnosti mezi východem a západem se přitom nedaří zahlazovat tak, jak noví členové při vstupu do EU předpokládali. „Poměrně dost velká vina je v určité struktuře fungování systému. Kohezní fondy ani evropské politiky příliš konvergenci nepomáhají," řekl ministr.

Existuje prý velké riziko, že každá část unie, případně každý stát, si začne vykládat odlišný pohled na to, jak chápe EU, její vývoj a postoj k ostatním členům. „Rozvíjet to, že jsme každý jinde, že se naše zájmy rozcházejí a z toho soudit, že máme jiné mentality a že bychom mohli mít jiné cesty, je jedno z těch největších rizik. Já jsem dlouhodobě přesvědčen, že pokud bychom povolili silám, které se snaží takto Evropu fragmentovat, tak se ženeme do neštěstí," řekl Zaorálek.

Vyjádřil také přesvědčení, že v letošní sérii voleb v evropských zemích, které se už uskutečnily v Nizozemsku a budou se konat například ve Francii, v Německu a v Česku, uspějí takové síly, které budou mít vůli na tom dohodnout se s evropskými partnery. "Přál bych si, aby vyjednávání potom bylo v tom směru, že se začnou odstraňovat velké nerovnosti mezi částmi Evropy," řekl ministr.

Pouhé posilování integrace EU podle něj ale nemůže být lék na všechny problémy. „Můžete Evropu integrovat a přitom nerovnosti prohlubovat," dodal.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 32 minutami

před 32 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy