ROZHOVOR | Zeman předčasné volby nechce, pověří někoho sestavením vlády, míní politolog

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rozhodl, že on a jeho vláda podá demisi. Důvodem byla osoba ministra financí Andreje Babiše, který dle Sobotkových slov doteď nevysvětlil své podnikatelské aktivity, které vzbuzovaly mnohé otazníky a vrhaly stín na celou vládu. Podle politologa Jana Kubáčka prezident Zeman demisi přijme, na předčasné volby ale rozhodně tlačit nebude. Pro EuroZprávy.cz sdělil, že by to pro něj, jakožto kandidáta na prezidenta, nebyla výhodná varianta.

Podle politologa Jana Kubáčka prezident Miloš Zeman přijme demisi z rukou premiéra Bohuslava Sobotky. Kubáček očekává, že Zeman si následně pozve na jednání jak Sobotku, tak předsedy zbylých vládních stran, tedy Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka. „Je dost dobře možné, že si k jednání pozve i ústavní představitele obou komor parlamentu, možná i představitele stran opozičních. Udělá si tedy jakési „seznamovací kolečko“,“ míní politolog. Po tomto kolečku má prý Miloš Zeman dvě nejpravděpodobnější možnosti.

„Buď půjde klasickou ústavní cestou, to znamená, že pověří nějakého politika sestavením vlády. Ústava pamatuje na to, že by to měl být člověk, který má šanci získat většinu,“ nastiňuje první variantu. Tou druhou je cesta, kterou v devadesátých letech zvolil prezident Václav Havel. Ten určit osobnost, která měla vybrat potencionálního kandidáta na premiéra. Tehdy šlo o Josefa Luxe (KDU-ČSL) po pádu druhé Klausovy vlády. Josef Lux vybral Josefa Tošovského a vznikla tak první česká úřednická vláda.

Prezident si předčasné volby nepřeje

Jan Kubáček považuje za jednu z nejméně pravděpodobných možností, že Zeman sáhne k předčasným volbám. Volby jsou tu za pár měsíců a jejich přesun by byl finančně nákladný. „Nutno podotknout, že ji nevítá ani prezident Miloš Zeman, protože je pro něho nevýhodná, jako pro prezidentského kandidáta. Zkomplikovalo by to jeho volební strategii,“ myslí si politolog. Zeman totiž na rozdíl od ostatních kandidátů nepotřebuje dlouhou prezidentskou kampaň. Právě proto zvolil jako termín voleb ten nejzazší možný. „Po volbách se navíc bude řešit sestavování vlády a vše se protáhne. Pro Miloše Zemana je takový vývoj atraktivní,“ míní Kubáček.

Pokud má dovládnout současná vláda v demisi, zřejmě už to bude bez Sobotky a Babiše

Úvahu o setrvání současné vlády v demisi až do řádných voleb je podle Kubáčka sice reálná, ale pokud by se nějak dál měla řešit kauza kolem podnikatelských aktivit Andreje Babiše, zřejmě by Zeman tlačil na takovou formu vlády v demisi, kde by nefiguroval ani premiér Bohuslav Sobotka, ani Andrej Babiš. Možnou variantou je i smíšená poloúřednická vláda. „Zeman ale rozhodně nebude uspěchávat to řešení,“ sdělil Kubáček.

Co se týče rozhodnutí Bohuslava Sobotky, politolog ho vnímá jako jediné řešení, které nepoškodí jeho pověst. „ Umožňuje mu i získat téma do voleb, může se prezentovat jako ten, kdo ve prospěch transparentní vlády obětoval svou kariéru premiéra. Bojoval by tak rétorikou, že chtěl mít transparentní vládu a že situaci transparentně vyřešil.,“ dodává Kubáček. V podstatě jde o nejlepší ze špatných řešení, jaké se premiérovi nabízelo. Sobotka se fakticky „vymanil“ ze situace, kdy Andrej Babiš mohl být vnímán jako oběť a trpitel a Sobotka jako jakýsi „rutinér, úředník, který chtěl vystrnadit Andreje Babiše z politiky.“

Sobotkův krok zřejmě zastaví propad preferencí ČSSD

„To se mu podařilo zablokovat a teď má prostor pro argumenty se obhájit, proč situaci řešil tak a tak a jak si představuje další vývoj. V podstatě se tak vyvinil z té kauzy kolem Babiše,“ dodává politolog. A jak celá situace ovlivní Andreje Babiše, kvůli kterému vláda končí? „Andrej Babiš to postaví na tom, že Bohuslav Sobotka hloupě rozbil vládu a destabilizoval zemi,“ míní Kubáček. V podstatě teď každá ze stran může situaci využít ve svojí předvolební rétorice.

„Krok Sobotky může zastavit propad preferencí pro ČSSD, u Andreje Babiše ty preference zřejmě zůstanou tam, kde jsou,“ domnívá se politolog. Andrej Babiš prý dokáže umě mobilizovat své voliče. Pokud by však Bohuslav Sobotka v současné situaci udělal nějakou váženější chybu, opět by to mohlo spustit propad preferencí u ČSSD.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bohuslav Sobotka ČSSD koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL KDU - ČSL Hnutí ANO politolog Jan Kubáček (politolog) rozhovor demise Sobotkovy vlády (2017)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy