KOMENTÁŘ | Slovák na Hradě? Maká, aby spasil Česko

Komentář Miroslava Horkého – Andrej Babiš bude prvním Slovákem na Hradě od roku 1989. Historie se opakuje a ministra financí čeká kariéra úspěšného a oblíbeného politika. Skandál, se kterým se musí potýkat, veřejnost zapomene. Ztrátu paměti ostatně utrpěla už v případě Václava Klause. Toho Sarajevský atentát posílil, bojovník se starými pořádky pak byl populárním prezidentem. Apely na morálku ze strany prezidenta Havla nikoho moc nezajímaly, stejně jako dnes nikoho nezajímá Sobotka.

Klausovi financování ODS zlomilo vaz jen na pár týdnů

Současná vládní krize není pouhým sporem mezi premiérem Sobotkou a prezidentem Zemanem. Tentokrát se hraje o morální směřování České republiky, o vývoj a směřování politické kultury v zemi. Ústřední postavou je totiž nejoblíbenější český politik – ministr financí Andrej Babiš, který odmítá rezignovat. V situaci, kdy je jeden z nejvýše postavených politiků vážně podezřelý nejen z finančních machinací, ale též ovlivňování médií, ale zároveň za ním stojí většina společnosti, jsme už jednou byli. Václav Klaus sice neovlivňoval média, financování jeho strany mu však zlomilo vaz. Na pár týdnů.

Paralela s rokem 1997, kdy se koaliční partneři vzbouřili proti svému premiérovi, sice pokulhává, ale několik klíčových faktorů je téměř totožných. Prvního českého ministra financí a pozdějšího premiéra Václava Klause vnímala veřejnost jako bojovníka se starými pořádky. Bylo třeba opustit zahnilé komunistické politické praktiky. A modrá holubice ODS s energických ekonomem Klausem byla jasnou volbou, jak „dát zemi do pořádku“. Tehdy se za „pravičáky“ považovala většina společnosti, i ta, která netušila, jaké hodnoty jsou čistě pravicové a čistě levicové.

Veřejnost premiéra nebývale silně podpořila

Skandál s financováním ODS vyplouval na povrch postupně. Tajemná konta strany ve Švýcarsku však předseda Klaus dlouho popíral. Vláda vládla dál, až do osudného roku 1997. Klaus odjel na návštěvu do Sarajeva a vzbouřenci Ivan Pilip a Jan Ruml z jeho vlastní strany vyzvali premiéra, aby okamžitě odstoupil z vlády kvůli vážným pochybením ohledně financování strany. Akt „zrádců“, jak je velká část veřejnosti vnímala, se dodnes nazývá „Sarajevským atentátem“. Z vlády okamžitě odešli lidovci a koaliční ODA. Premiér Klaus musel situaci řešit.

Na pomoc mu přispěchala veřejnost. Lidé se krátce po „atentátu“ shromáždili před sídlem ODS a provolávali hesla „My tě nedáme!“, „Klause nedáme!“, „Vydržet!“. Pilip s Rumlem pak byli „syčáci, lháři a podvodníci“. Vrcholem byla také svolaná demonstrace na Václavském náměstí na podporu Klause. Tu svolal pražský primátor Koukal z ODS. Politická krize se také promítla do vztahu mezi nejvyššími ústavními činiteli. Prezident Václav Havel tehdy v proslulém Rudolfínském projevu kritizoval stav české politiky. Sledují se pouze ekonomické ukazatele, tvrdil tehdy. Morálka se z politiky vytrácí a ve společnosti zavládla blbá nálada. Projev následně nebývale ostře zkritizoval odstupující premiér Klaus.

Babiš i Klaus byli spasitelé české politiky

I přes to, že Klaus nakonec ustoupil a vláda padla, o několik měsíců později byla ODS druhou nejsilnější stranou, společně s ČSSD uzavřela opoziční smlouvu. Klaus se po několika letech stal na 10 let nejvyšším ústavním činitelem. Důvěra v prezidentský úřad byla téměř celé jeho funkční období na nejvyšších hodnotách. Skandál, neskandál, lhaní, nelhaní. Klaus dokázal z celé kauzy vytěžit maximum.

Stejně se snaží chovat vicepremiér Andrej Babiš. I on přišel, aby spasil Česko, aby vymýtil špinavé politické praktiky, které tu nastolil symbol korupce Kalousek a ODS. On není politik, maká! A lidé, znechuceni politickým vývojem v zemi, kdy poslední pravicová vláda padla kvůli milence premiéra, mu uvěřili. Jeho hnutí se z nuly dostalo na druhé místo ve volbách a Babiš ministrem financí. Jeho popularita stoupala celé funkční období. I teď, kdy se provalilo to, že úkoloval svoje média, je nejpopulárnějším politikem.

Slovák na Hradě? I to je možné

Babiš čelí mnohem vážnějším podezřením, a přesto vláda stále funguje. Klaus alespoň dokázal rezignovat – i když, ono mu asi nic jiného nezbývalo. I dnes, stejně jako před dvaceti lety, se střetávají nejvyšší ústavní činitelé. Premiér a ministr financí, ale také premiér a prezident. Stejně tak jako tehdy Václav Havel, i dnes se snaží Bohuslav Sobotka apelovat na morální principy v politice, kterými se Andrej Babiš zřejmě neřídí.

Je otázkou, kdy vyjde lid do ulice a podpoří svého spasitele Babiše. Možná, že pražský primátor uspořádá demonstraci na jeho podporu. Jedná se přeci o Adrianu Krnáčovou, taktéž členku hnutí ANO. Budou lidé znovu skandovat „Babiše nedáme!“ a „Vydržet!“?. Bude Bohuslav Sobotka častován výrazy jako zrádce a lhář? No, on už na internetu takto častován je. Opakuje se historie? Pokud ano, tak nás čeká dlouhé období vlády Andreje Babiše.

Babiš se zřejmě stane premiérem. Možná na osm let, kdo ví. Pokud by kopíroval politickou trajektorii Václava Klause, můžeme očekávat, že do několika let budeme mít prvního Slováka na Hradě od roku 1989. Jediný rozdíl v současné situaci je, že Babiš se zuby nehty drží své funkce. Můžeme si klást otázku, proč?

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Václav Klaus komentář Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády (2017)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy