ROZHOVOR | ČSSD se nepoučila, ekonom je překvapen slovy Štěcha. Jeho návrh by ohrozil nejmenší obce

ROZHOVOR - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) chce navýšit odvody živnostníkům. Podle ekonoma z Vysoké školy ekonomické (VŠE) Štěpána Křečka je však důležité vědět, že zaměstnanec má oproti živnostníkovi mnohé výhody. Výroky je překvapen, jelikož v minulosti, když se představitelé ČSSD negativně vyjadřovali na adresu živnostníků, se zlou se potázali. Pro EuroZprávy.cz také uvedl, že Štěchovo opatření by výrazně zhoršilo situaci zejména na malých obcích.

Jak hodnotíte slova předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), že by se živnostníkům měly zvýšit odvody a postupně se vyrovnat na úroveň, na které odvádí běžní zaměstnanci?

Abych se přiznal, tak mě to trošku překvapilo. Protože v minulosti, když zástupci Sociální demokracie útočili na živnostníky, vždycky se zlou se potázali. Ukazovalo se to například u pana Mládka (Jan Mládek, bývalý ministr průmyslu a obchodu, pozn. red.), který prohlašoval, že živnostníci jsou paraziti a poté dlouhou dobu, když byl ministr, se to s ním táhlo. Měl jsem takový pocit, že už se z toho trochu vyléčili, protože drobný živnostník přeci není někdo, kdo by vydělával nějaké horentní sumy peněz. Je to člověk, který nemá nárok na dovolenou, musí se postarat sám o sebe, nemá jistotu příjmu, když nemá zakázky.

Je to poměrně složité v dnešní době být živnostníkem a útok na tuto skupinu osob, si nemyslím, že je nějak rozumný. I z ekonomického úhlu pohledu. Živnostníci sice odvádějí velmi málo, ale také velmi málo z toho systému čerpají. Nějaké výraznější kritizování této skupiny osob nevidím jako vhodné. Když se podíváme na statistiky, kolik je v Čechách živnostníků, tak tam je jednoznačný trend, že ten podíl klesá, obzvlášť u OSVČ na hlavní činnost.

Pokud by k postupnému vyrovnání odvodů došlo, jaké ekonomické důsledky by to pro Česko mohlo mít?

Když se podíváme na to, jaké všechny výhody mají zaměstnanci oproti živnostníkům a ty výhody by poté nebyly zohledněny v těch odvodových povinnostech, tak by to vedlo ke dvěma efektům. První efekt by byl takový, že by živnostníci část svých příjmů utajovali tak, aby si opticky příjmy snížili, aby tedy v praxi odváděli stále stejně. Toho by mohli využít například řemeslníci, kteří by někomu přišli něco opravit bez faktury, kdy na to zpětně těžko někdo přijde. Druhá možnost je, že by se na to část živnostníků „vykašlala“ definitivně. To by přineslo potíž v tom, že řada činností, které jsou dnes v ekonomice používány, by zmizela. Vidíme to už dnes u těch menších obcí, obslužnost službami je nedostatečná a dál by to tak poškodilo tyto nejmenší živnostníky a obslužnost obcí by se zhoršovala. To by přineslo negativní dopad pro malé obce, lidé by přecházeli do nějakých fabrik, kde by hledali obživu.

Milan Štěch argumentuje tím, že by opatření pomohlo zaměstnavatelům, kteří dlouhodobě nemohou najít vhodné zaměstnance. Je navýšení odvodů živnostníkům skutečně tím krokem, který by situaci zlepšil?

Česká republika je v situaci, kdy máme extrémně nízké platy a mzdy. Je to už do očí bijící. My máme tři čtvrtiny, respektive 80 procent výkonu průměru Evropské unie, ale co se týče platů, tak tam jsme zhruba na dvou pětinách. Ta disproporce je enormní. Když někdo nemůže do své výroby najít zaměstnance, tak mnohdy je to způsobené tím, že nabízí neadekvátní mzdu za práci, kterou poptává. V tu chvíli se nemůže divit, že nesežene zaměstnance. Řešením je, že se výroby, které nejsou schopny generovat vyšší mzdy, budou transformovat na výroby s vyšší přidanou hodnotou a mzdy budou muset být adekvátní. Ten dumping, který zde dnes máme, je nepřijatelný.

Pokud jsme v situaci, kdy člověk pobírající minimální mzdu není schopen reprodukovat ani své osobní životní náklady, není schopen si zaplatit nájem, stravu a dopravit se do práce, poté zde stát dotuje formou dávek podnikání zaměstnavatele, aby vůbec mohl do práce chodit. Stát tu není od toho, aby dotoval podnikání zaměstnavatelů. Zaměstnavatel by měl být schopný dávat takový plat, aby s ním mohl zaměstnanec normálně vyžít. Pokud toho není schopen, měl by se přeorientovat na jinou výrobu nebo s tím podnikáním skončit. Tak funguje kapitalismus, ten, kdo není schopen se udržet na trhu, zkrátka musí z toho trhu odejít.

Děkuji za rozhovor

Ing. Štěpán Křeček, MBA je ekonom a akademický pracovník na Vysoké škole ekonomické v Praze

Související

Více souvisejících

Milan Štěch živnostníci rozhovor Ekonomika Štěpán Křeček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy