Kulhánek na Hrad? Exšéf Škody Auto oznámil prezidentskou kandidaturu

Praha - Bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (73) dnes oficiálně ohlásil kandidaturu na prezidenta. Jako hlava státu by chtěl dbát na dodržování ústavy, prezidentskému úřadu vrátit vážnost a důstojnost. Dále připomenout Čechům, že mají být na co hrdi, a pomoci dostat děti od počítačů ke sportu.

Kulhánek bude kandidátem nedávno obnovené Občanské demokratické aliance, která mu pomůže sehnat 50.000 podpisů pro nominační petici a bude Kulhánkovu kandidaturu podporovat také finančně.

Předseda ODA Pavel Sehnal označil Kulhánka za "chlapa, který řídil fabriku, má manažerskou zkušenost a lidskou důstojnost, kterou politika potřebuje". Podle Sehnala je třeba v čele země osobnost, která dokázala vybudovat a řídit významnou firmu. Kulhánkovi předal členský průkaz ODA s číslem 22018, které symbolizuje předpokládaný termín prezidentských voleb.

"Podle toho, co slyším, tak by šance měly být velké," řekl k vyhlídkám na své zvolení Kulhánek. Zařadil se mezi čtveřici kandidátů, z nichž by si lidé měli vybrat toho nejpřijatelnějšího jako příští hlavu státu. Kromě stávajícího prezidenta Miloše Zemana jmenoval textaře Michala Horáčka a bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, kterého by volil, pokud by sám nekandidoval.

Kandidát ODA by chtěl také připomenout Čechům, že mají být na co hrdi. "Nejsme žádná malá země. V nás se přitom tento komplex léta pěstuje. Z tohoto omylu," uvedl.

Kulhánek působil ve vedení stěžejního podniku české ekonomiky mezi roky 1997 a 2007, firma v té době uvedla na trh modely Fabia, Superb nebo Roomster, které doplnily Ostavii. Po odchodu ze škodovky se zaměřil na poradenství, mimo jiné předsedal správní radě AAA Auto (2007 až 2013), v roce 2013 se stal členem manažerského týmu výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks.

Narodil se 20. listopadu 1943 a po absolutoriu Vysoké školy ekonomické působil nejprve v různých funkcích ve stavebních firmách, v roce 1981 nastoupil do českobudějovické společnosti Motor Jikov, kde se vypracoval na předsedu představenstva (do roku 1992), mezi roky 1992 a 1997 byl ředitelem nástupnické společnosti Robert Bosch. S myšlenkou zkusit politiku koketoval před pěti lety. Senátní kandidaturu, kterou mu tehdy navrhl lídr hnutí ANO Andrej Babiš, ale nakonec odmítl. Kulhánek nyní působí v dozorčí radě Pojišťovny Kooperativa a ve vědecké radě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Související

Kandidáti na prezidenta. O jejich osudu se rozhodne u v pátek a v sobotu

VELKÝ PŘEHLED kandidátů na prezidenta: Kdo je kdo a co prozradili pro EuroZprávy.cz?

Už v pátek vypuknou volby, v nichž si Češi zvolí novou hlavu státu. Od července loňského roku vám proto server EuroZprávy.cz přinášel rozhovory s kandidáty na prezidenta. Pojďme se proto dnes podívat na devět kandidátů, kteří se poperou o vaše hlasy, a připomenout si ty nejzásadnější rozhovory a momenty, které se udály za poslední měsíce.

Více souvisejících

Vratislav Kulhánek prezidentské volby 2018 prezident čr Pražský Hrad ODA Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 39 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy