Ministr Drobil by měl rezignovat, žádá ČSSD

Praha - ČSSD požaduje rezignaci ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), není podle nich možné, aby ve vládě byl politik, který toleruje korupci. Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka tak reaguje na středeční vydání MF DNES a úterní informace o možném korupčním skandálu na ministerstvu.

Ministrův poradce Martin Knetig a náměstek Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Dušan Fibingr připravovali manipulaci výběrových řízení, píše list.

"Vláda Petra Nečase, která o sobě s oblibou a často tvrdí, že je 'vládou boje proti korupci', má ve svých řadách ministra, jehož nejbližší spolupracovníci jsou podezřelí ze snahy manipulovat veřejné zakázky s cílem získat finanční prospěch pro sebe nebo pro politickou stranu ODS," uvádí Sobotka.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzval premiéra Nečase, aby ministra Drobila odvolal, případně sám odešel z funkce. "Místo toho, abyste boj proti korupci brali vážně, tak to tady bagatelizujete. Jak můžete mít tolik drzosti, tolik pokrytectví? Jestli svou funkci myslíte vážně, tak musíte Drobila okamžitě odvolat," prohlásil Zaorálek.

Ministr vnitra Radek John (VV) řekl, že věc se musí vyšetřit. "Můj návrh je, aby se strany sešly a garantovaly, že nebudou zasahovat do policie. Musíme se domluvit, aby se zde vyčistilo klima," reagoval na kauzu John.

Posléze vystoupil předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka a požádal o hodinu a půl přestávky na jednání klubu.

"Je nezbytné nejenom celkové nezávislé prošetření této kauzy, ale také hloubkový audit činnosti SFŽP," prohlásila poslankyně KSČM Kateřina Konečná a dodala: "Pokud by se potvrdily médii předkládané interpretace o snaze ministra životního prostředí vyvést státní finanční prostředky ve prospěch svůj či jiného subjektu, považujeme jeho setrvání ve funkci za nepřijatelné."

Sociální demokraté požadují po předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS), aby provedl důsledné kontroly na ministerstvu životního prostředí, ve Státním fondu životního prostředí a v Lesích české republiky. Sám Drobil se podle nich ocitá v podezření, že o celé věci věděl. Nesnažil se jí zabránit a pokoušel se zničit důkazy, uvádí dále středeční MFDNES.

Premiér Nečas ve středu potvrdil, že bude trvat na důsledném vyšetření, zatím má však Drobil jeho plnou podporu.

Kauzu zveřejnila MF DNES. Zdokumentovala korupční skandál na ministerstvu životního prostředí. Ministr Drobil žádal zničení důkazů, jak jeho poradce naléhal na ředitele fondu životního prostředí. MF DNES o tom informuje ve svém středečním vydání.

Ministrův poradce Martin Knetig a náměstek Státního fondu životního prostředí Dušan Fibingr připravovali manipulaci výběrových řízení. Tvrdí to ředitel fondu Libor Michálek a dokazují to zvukové nahrávky jejich společných schůzek.

Když Michálek s poradcem Knetigem a náměstkem Fibingrem odmítl spolupracovat, povolal si ho minulý čtvrtek ministr Drobil. Jejich schůzku MF DNES zaznamenala: ministr nejprve Michálkovi oznámil, že jej považuje za výborného ředitele, ale měl by si uvědomit, že ve své funkci také musí dělat "politiku", a proto musí spolupracovat s jeho poradcem. "Martinu Knetigovi absolutně věřím, a pokud s ním odmítáte komunikovat, můj důvod držet vás ve funkci se blíží nule," řekl Drobil Michálkovi.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Pavel Drobil

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy