Omluvím se Peroutkovi a plat dám důchodcům, slibuje Horáček. Mít mluvčího je podle něj alibismus

Praha - Prezidentský kandidát Michal Horáček slíbil, že se omluví Ferdinandu Peroutkovi a zaplatí dluh jeho rodině. Svůj plat by chtěl věnovat do fondu pro důchodce a zaměří se na využití nerostného bohatství, které Česká republika má. To vše uvedl na tiskové konferenci, kde představil svůj program na prvních 100 dní ve funkci prezidenta.

Kandidát na prezidenta Michal Horáček představil svůj program pro prvních 100 dní ve funkci. Svůj krok vysvětluje tím, že jezdí za lidmi a ti ho žádají o konkrétní věci.„Všude slyším tentýž požadavek: ne abstraktní řeči o slušnosti, smířlivosti a podobně, ale program konkrétních činů,“ argumentoval Horáček, který se dříve pochlubil, že v rámci své kampaně navštívil již více, než 500 míst. 

Slibů složil Horáček mnoho a uvedl, že bude přidávat další. Největší důraz zatím kladl na tři z nich - omluvu a splacení dluhu rodině Ferdinanda Peroutky (soud uložil hradu pokutu, která nebyla zaplacena - pozn. red.), věnování svého platu do fondu s názvem "Senioři v nouzi" a důraz na využití nerostného bohatství v České Republice.

„Je potřeba uhradit neuhrazené druhy. Je nedůstojné být v pozici člověka, který neuznává své dluhy,“ řekl Horáček a dále vysvětlil, že tím myslí omluvu za urážku Ferdinanda Peroutky, který je podle něho hrdina. „Okamžitě nechám uhradit uloženou pokutu. Soud to uložil, kdo jiný má jít v takovém okamžiku příkladem, než prezident republiky,“ tvrdil kandidát.

Krok věnování platu důchodcům vysvětlil Horáček tím, že je to požadavek, který vyplynul z jeho schůzek s lidmi. „K přispívání do tohoto fondu vyzvu i veřejnost. Nespočet lidí po celoživotní práci je v důchodovém věku na hranici příjmové chudoby, což považuji za nepřijatelné,“ konstatoval Horáček.

Dále nevysvětlil, jak přesně by fungovalo přerozdělování peněz důchodcům. Pouze informoval o založení fondu. Na dotaz, zda by tím zanikl současný fond na splácení státního dluhu, odpověděl, že pokud funguje, tak by ho jistě nerušil. „Jen mám jinou představu, co je pro mě emocionálně bližší," vysvětlil prezidentský kandidát.

Z počátku neurčitě znějící slib o využití nerostného bohatství Horáček konkretizoval, jde mu ho využití zásob lithia. „Naše země má neblahou zkušenost s nemoudrým využitím zisků z takových komodit jako je uran nebo uhlí. S lithiem musíme naložit moudřeji. Příklad si můžeme vzít třeba z Norska, kde právě takovou výzvu zvládli bravurně,“ řekl Horáček.

Bez mluvčího

K funkci prezidenta patří i jeho mluvčí a ten současný je výraznou postavou. Horáček v rámci otázek na prvních 100 dní ve funkci zodpověděl i dotaz na jeho představu o mluvčím Hradu. „Mám s tou funkci problém, celý život si za své věci ručím. Když se mi něco nepovede, musím za to zaplatit, když se mi to povede, chci mít odměnu. Tiskový mluvčí je alibismus," byl přesvědčený Horáček. V současnosti jeho kampaň oficiálního mluvčího nemá, o komunikaci s novináři se stará člen volebního týmu.

Vše se odehrává na internetu

Nejnovější krok Horáčkovy kampaně spočívá v založení webu, na kterém uvádí konkrétní sliby, jejichž plnění si lidé mohou později ověřovat a zároveň přispívat novými nápady. Mezi sliby sliby patří zrušení bezpečnostních kontrol na hradě, audit hradních financí a vyžadování bezpečnostní prověrky všech zaměstnanců. To vše by chtěl prezidentský kandidát splnit během prvních dvou dnů v úřadě. 

Ke slibům pro dny 3-100 se dostanete až poté, co svolíte k registraci na Horáčkově webu. Zavazuje se například k první zahraniční cestě na Slovensko, poděkování skautům, zřízení kluziště na Hradčanském náměstí nebo organizace summitu V4.

Související

Michal Horáček

Horáček: Je důležité, že Pavel vítězí s výrazným odstupem

Je důležité, že prezidentský kandidát Petr Pavel vítězí s výrazným odstupem, řekl ČTK textař Michal Horáček, který dnes přišel Pavla podpořit do jeho štábu v pražském Foru Karlín. Věří tomu, že Pavel projeví respekt vůči všem občanům České republiky. Senátor Pavel Fischer ocenil zvolení člověka, "za kterého se nebudeme muset stydět". 

Více souvisejících

Michal Horáček prezident čr prezidentské volby 2018 program volební kampaň

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy