Robejškovi Realisté představili kandidáta na prezidenta, je to Jiří Hynek

Praha - Strana Realisté, kterou založil politolog Petr Robejšek a v současnosti funguje jako její "mentor", představila svého zástupce do boje o prezidentské křeslo. Je jím Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Realisté představili svého prezidentského kandidáta pro prezidentskou volbu 2018. Je jím Jiří Hynek,prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, tajemník a zakládající člen strany. „Nejdůležitějším tématem voleb bude bezpečnost, obraná státu a posílení národní hrdosti,“ uvedl mentor strany Petr Robejšek, podle kterého budou volby referendem o špatné vládě dosavadních politických stran. 

Robejšek je přesvědčený, že prezident musí zvládnout tři role  - hájení národního zájmu, kvalitní velení ozbrojeným silám a silné zastupování českého průmyslu. Podle mentora Realistů by kandidát na prezidenta tyto role už měl umět a ne se je teprve učit. Tím zdůvodnil nominaci Hynka, který se podle Realistů už nic učit nemusí a je připraven.

„Mám věk, kondici i srdce proto, abych tuto náročnou pozici zvládl,“ řekl sebevědomě Hynek, který věří, že vším, co doposud dělal, naplňoval národní zájmy. Je si vědomý, že začal později, než někteří jiní kandidáti. Zároveň však uvedl, že „dokáže náskok doběhnout.“ Na dotaz, zda se bude spoléhat na podpisy občanů nebo podporu z parlamentu odvětil, že nic nenechá náhodě a chce získat oboje.

Hynek dále odmítl, že by oznámení jeho kandidatury bylo tahem, který by měl k Realistům přitáhnout pozornost před nadcházejícími volbami do parlamentu. „Moje kandidatura je naprosto reálná a realistická. Jsem zároveň lídrem Realistů v Ústeckém kraji. Mým cílem je dotáhnout Realisty do Poslanecké sněmovny, protože jako prezident budu potřebovat s Poslaneckou sněmovnou spolupracovat,“ bránil se Hynek.

Kdo je Jiří Hynek?

Jiří Hynek absolvoval matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Svou kariéru začal jako vývojový pracovník v podniku Tesla Kolín, později spoluzaložil firmu na software a ekonomické poradenství. Od roku 1992 zastával několik manažerských funkcí, a to především ve výrobních podnicích. Od roku 2011 se plně věnuje práci prezidenta a výkonného ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Je vedoucím české delegace v průmyslovém poradním orgánu NATO, členem Rady pro výzkum, aplikovaný vývoj a inovace Ministerstva obrany, působí v lektorském týmu vysoké školy CEVRO Institut a je členem Mensy ČR. Je podruhé ženatý, má tři syny a dceru a žije v Jesenici.

Strana Realisté vznikla v listopadu 2016 a nemá tradičního předsedu - v roli mentora ji však zastupuje politolog Petr Robejšek. Ve svém programu Realisté usilují o zavedení hmotné odpovědnosti úředníků, prosazení povinné výuky angličtiny od první třídy základní školy či definici standardní a nadstandardní péče ve zdravotnictví. Podporují i výstavbu dalších bloků v jaderné elektrárně Dukovany. Dlouhodobě opakují, že by ve volbách chtěli získat alespoň 20% hlasů. Ve volebních průzkumech se pohybují pod hranicí 5%.

Související

Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)

Video Grety šokovalo svět. Z Česka přišla rázná reakce

Vašimi planými řečmi jste mi ukradli moje sny a moje dětství, prohlásila Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v pondělí v emotivním projevy na klimatické konferenci v New Yorku. Na lídry z desítek krajin světa, kteří se konference zúčastňují, téměř křičela. Její projev se setkal s úspěchem, ale i kritikou.
Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.

Více souvisejících

Petr Robejšek Realisté (strana) prezident čr prezidentské volby 2018 Jiří Hynek (kandidát na prezidenta)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 53 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy