Ostuda ve Sněmovně, morální bahno. Všichni lídři jsou před volbami na prášky, spustil politik

Praha – Pondělní jednání Poslanecké sněmovny o lithiu trvalo dlouhých devět hodin. Někteří poslanci měli dost času, aby schůzi podrobně komentovali na sociálních sítích. Velice ostře se k jednání vyjadřoval například někdejší šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Poslanci po devítihodinovém jednání požádali vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Dolní komora, pro kterou to bylo poslední jednání, také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik. „Tak se současná Poslanecká sněmovna rozloučila s lidem pěknou ostudou. Plácání, osobní výpady, Babiš 'doflustroval' svého premiéra Sobotku. Skvělá ukázka všem, jak dopadnou, až půjdou po volbách s Babišem,“ spustil na sociálních sítích Laudát.

„O morálním bahně dnešního Česka svědčí nejen rostoucí preference Okamurova hnutí, ale i skutečnost, že dnešní schůzi vyprovokovali komunisti. Teď se bijí za národní suverenitu, jak tam také padlo. Ale jejich minulost je jasná. Největší bohatství naší země - uran - nechali vyplundrovat cizí mocnosti. Běžná námezdní síla byla pro budoucí okupanty málo, tak jim soudruzi do dolů poslali spisovatele, filosofy, architekty, básníky.... Asi aby vykovali nového socialistického člověka, A co nám soudruzi ze Sovětského svazu zanechali? Otrávenou spodní vodu z kyanidového loužení uranu, odkaliště, prázdnou kasu. Dříve narození si možná vzpomenou na průpovídku, jak jel vlak do Sovětského svazu z Československa a notoval si: uran zlato, uran, zlato... Když jel zpátky, už jen smutně blekotal: hov... za to, hov...za to.....“ nebral si servítky končící poslanec TOP 09

Poukazuje také na předvolební sliby šéfů politických stran. „Většina současných lídrů politických stran se dušuje, a kým po volbách nepůjde. Podle toho to vypadá, že vlastně nikdo z nich ve skutečnosti nechce vládnout. A od nadržené zbytku nás Pámbu ochraňuj. Proč tedy kandidují?“ kritizuje podobná prohlášení politik.

Kromě toho se pustil i do KDU-ČSL. „Vítězství Lidovců v nadcházejících volbách by mohlo pěkně zavařit českým penzistům. Mám-li brát doslova jejich heslo na tříkolce, která stála před Sněmovnou: 'Lithium na důchody'. KDU opět dokázala, že o věci vůbec, ale vůbec nic neví. Ale abych byl vstřícný, nejlepší by bylo, aby lidovci šli příkladem a nechali si platit penze z příjmů z lithia?“ uvedl na svém facebookovém profilu.

„Tak mně konečně došlo, proč ta dnešní úporná bitva o lithium. Celých 5% dnešní světové produkce se používá v lékařství. A víte na co? - uklidňující léky, antidepresiva. No a co máme v pátek v České republice? Volby přece. Skoro všichni lídři jsou na prášky. Potom se jim divte! Nepadnou jim do urny procenta a jdou se poroučet?“ rýpnul si politik, který v nadcházejících volbách již nekandiduje.

Přidal také faktickou poznámku z materiálů, které poslanci dostali. „Po kolapsu Teplického stratovulkánu před 320 milióny let proniklo těsně pod povrch žulové magma obohacené vodou, F, Li, SN, W, Nb, Ta, Sc. Vzniklo několik kupolovitých rudonosných těles, největší na Cínovci. V závěru magmatické krystalizace se Li spolu s Sn a W odmísily ze silikátové taveniny do vodného fluida. Přetlak fluid vyvolal explozivní drcení nadložních granitů. Fluida unikala směrem vzhůru a proměnila původní granity na greiseny (křemen +Li-slída). Není ta geologie fascinující? Já doteď myslel, že v Teplicích mají jenom Kuberu a Feriho a ejhle - i stratovulkán. (V geologické části bylo použito materiálu RNDr. Karla Breiter, DSc z Geologického ústavu AV ČR),“ citoval Laudát. Po skončení jednání pak dodal: „Tak dnes poslanci snad doposlancovali s lithiem a je čas vrátit se k trablům všedních dnů - Babiš a Faltýnek jsou spolu s dalšími obviněni v kauze Čapí hnízdo, případ informátora vulgo Bureše se vrátil na začátek, tudíž je zatím evidovaný, o korunových dluhopisech se už zase podivně mlčí, o kauze Agrotec se taky mlčí… Jelikož dnes bylo nejvíce skloňované slovo lithium, čekal jsem, že poslancům rozdávaná nadějně vyhlížející barevná tabulka je Mendělejevova periodická tabulka prvků. Nebyla. Místo floru tam bylo uvedeno Babiš, místo jodu Pastuchová, místo síry Faltýnek, atd, atd. Takže edukace poslanců se nekonala.“

A vzhledem k tomu, že se Laudát se Sněmovnou loučí, sbalili si už taky všechny své věci. „Tak jsem dnes, kromě počítačů, které vrátím, kompletně vyklidil poslaneckou kancelář. V nejbližších dnech požádám i o zrušení mailu a dalších záležitostí, abych konečně měl od různých individuí pokoj,“ dodal.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia František Laudát Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy