Janeček a Schillerová přijdou na jednání vlády, mají osvětlit kauzu zajišťovacích příkazů

Praha - Ministři hnutí ANO a KDU-ČSL se staví skepticky k návrhu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na odvolání šéfa finanční správy Martina Janečka a náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové. Oba budou na zasedání vlády 6. listopadu kabinetu vysvětlovat okolnosti používání zajišťovacích příkazů.

Zaorálek minulý týden řekl, že hodlá dnes na vládě navrhnout odvolání Janečka a Schillerové. Odvolával se přitom na reportáž serveru Seznam Zprávy. Ta obsahovala příběhy, jež podle Zaorálka dokládají, že v době, kdy ministerstvo financí vedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, byly prostřednictvím zajišťovacích příkazů zlikvidovány firmy nevyhovující lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.

"Ministerstvo financí musí věci vyšetřit, není možné to zamést pod koberec," uvedl dnes Zaorálek. Další postup oznámí až po slyšení Janečka a Schillerové.

Ministr financí Ivan Pilný zdůraznil, že na dnešním zasedání kabinetu návrh na odvolání Janečka a Schillerové nepadl. "Přesto, že výroky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na adresu ministerstva financí považuji za neopodstatněné, jsou zástupci resortu financí připraveni všechny aspekty nástrojů nezbytných pro řádný výběr daní panu ministrovi opakovaně vysvětlit," uvedl. Věří, že "nejpozději ve stejném termínu se vyjádří ministerstvo vnitra, zda opakování hrubých dezinformací čelním představitelem vlády nenaplňuje charakter hybridní hrozby".

Ministři hnutí ANO a KDU-ČSL se podle vyjádření z dopoledne staví k návrhu na odvolání Janečka a Schillerové skepticky. Podle nich nebyly naplněny podmínky, které pro odvolání obou vyžaduje služební zákon.

"Já budu muset přečíst panu ministrovi Zaorálkovi služební zákon. Ocituju mu z toho, jaké důvody mohou vést k tomu, abych mohl odvolat paní Schillerovou a pana Janečka. Navíc je to sdílená kompetence státního tajemníka a ministra financí, takže této žádosti bohužel nemohu vyhovět," řekl dopoledne Pilný.

"Ať můžu mít jakékoli výhrady vůči fungování finančního úřadu v České republice, které jsem paní náměstkyni a panu ministrovi zmiňoval, tak si myslím, že tady není taková situace, aby mohl jiný ministr navrhovat odvolání těchto úředníků," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Související

Praha

Novou šéfkou Finanční správy bude Richterová, nahradí Janečka

Novou ředitelkou Finanční správy ČR bude dosavadní zástupkyně ředitele Tatjana Richterová. Ministerstvo financí to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla České televizi, že Richterová má zlepšit komunikaci správy. Nastupující ředitelka uvedla, že chce, aby byla správa co nejméně neoblíbená. Richterová nahradí odcházejícího Martina Janečka k 28. prosinci. Janeček na začátku listopadu požádal o odvolání, od ledna bude ředitelem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.
svatba

Cifršpióni na svatbách? Olomoucký úřad postupoval dle zákona, sdělila Finanční správa

Finanční úřad pro Olomoucký kraj postupoval při kontrole elektronické evidence tržeb v souvislosti se svatebními hostinami v mezích zákona. Kontrola, kterou nařídil odcházející šéf Finanční správy Martin Janeček v říjnu, neshledala v postupu finančního úřadu při prověřování plnění povinností systémové pochybení. Finanční správa o tom dnes informovala v tiskové správě.

Více souvisejících

Martin Janeček (šéf Finanční správy) Lubomír Zaorálek Ivan Pilný Marian Jurečka (KDU-ČSL) Alena Schillerová Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy