Zeman se pokouší o puč, tvrdí Joch. Hašek ale vytáhl Ústavu a začal citovat. Pak zkritizoval všechny "znalce"

Praha – Pokus o puč. Právě těmito slovy komentoval ředitel Občanského institutu a někdejší Nečasův poradce Roman Joch slova prezidenta Zemana o tom, že by teoreticky mohla vláda Andreje Babiše vládnout čtyři roky i bez důvěry. Kritikou na účet prezidenta nešetří ani celá řada politiků.

„V parlament demokracii vláda vládne se souhlasem dolní komory Parlamentu. Představa, že vláda, jež nezíská důvěru Sněmovny, vládne 4 roky, je jen krůček od 'nápadu', že má vládnout rovnou 8 let - s tím, že volby jsou zbytečné a zbytečně drahé. Protiústavní; de facto pokus o puč,“ poukazuje Joch.

V parlament demokracii vláda vládne se souhlasem dolní komory Parlamentu. Představa, že vláda, jež nezíská důvěru Sněmovny, vládne 4 roky, je jen krůček od "nápadu", že má vládnout rovnou 8 let - s tím, že volby jsou zbytečné a zbytečně drahé. Protiústavní; de facto pokus o puč.

— Roman Joch (@JochRoman) 3. listopadu 2017

Slovy kritiky nešetří ani končící poslanec TOP 09 František Laudát „Jezevec z Vysočiny se chystá ke kreativnímu výkladu ústavy FOR BABIŠ. Říká, že prezident může rozpustit parlament, nikoli musí. Voliči mohou Miloše opětovně zvolit prezidentem. Opakuji, MOHOU, nikoli MUSÍ. Při známém heslu, jaký národ, takový prezident, je to jasné. Nebo opravdu chcete mít takové zrcadlo svého Já?“ ptá se Laudát na sociálních sítích.

„Prezident Zeman připustil, že chce nechat vládnout Andreje Babiše i bez důvěry. Tímhle 'tvůrčím' výkladem Ústavy opouští ústavní tradici. Nesouhlasím s ním. Dobrou tradicí je správné ctít. Vadí mi ale ještě jedna věc. Prezident neříká, ani proč, ani kam nás chce touto zvolenou cestou dovést. To by státník měl,“ tvrdí místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Hrozí tu reálně 4letá Babišova menšinová vláda bez důvěry. Miloš Zeman to chce evidentně připustit. Řešení? Zvolit v lednu jiného prezidenta,“ burcuje europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Zeman se svoji arogantní představou o vládnutí bez důvěry narazil. Odmítá i vítězné ANO,“ uvedl europoslanec Pavel Telička, který se s Babišem před volbami rozešel. Narážel tak na fakt, že sám Babiš uvedl, že o vládnutí bez důvěry či tolerance nestojí. „Zeman svoji politikou a každodenními výroky prokazuje, ze je nevolitelny a nepodporovatelny kýmkoliv, komu na teto zemi záleží," dodal. 

„Tvůrčí výklad ústavy? To je asi nějaký nový termín do teorie práva. Znám jazykový, významový, historický, teleologický,..., ale tvůrčí? Možná by lépe sedělo účelový!!! Jen připomenu, že Česká republika je demokratický právní stát a náš systém není ani prezidentský jako v USA, ani poloprezidentský jako ve Francii, ale parlamentní demokracie," zlobí se hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). 

Zemana se naopak zastal jiný sociální demokrat. „Ústava ČR článek 35,odstavec 1 zní: (1) Poslaneckou sněmovnu může rozpustit prezident republiky, jestliže … Jestliže prezident podle Ústavy nějaký ústavní akt učinit MŮŽE, potom je to pouze a jenom na jeho úvaze, rozhodnutí a také jeho politické zodpovědnosti, rozhodně tak činit NEMUSÍ. To by si měli uvědomit všichni vášniví diskutéři a 'znalci' českého ústavního práva, a že se jich od včerejška vynořilo...“ vzkazuje někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Roman Joch Aleksandra Udženija Pavel Tělička Michal Hašek František Laudát Jiří Pospíšil Martin Netolický (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 34 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy