Povolit v Česku eutanazii? A měl by si prezident hradit návštěvu krajů sám? Ptali jsme se prezidentského kandidáta Vratislava Kulhánka

Praha - Devíti kandidátům jsme položili šest stejných anketních otázek, které se týkají mj. udělení milosti či eutanázie. Jak se prezidentští kandidáti staví k zásadním tématům? Jako první vám nabízíme odpovědi bývalého šéfa automobilky Škoda Auto Vratislava Kulhánka.

Server EuroZprávy.cz oslovil všechny kandidáty, kteří se v lednu utkají v prezidentských volbách. Položil jim sérii šesti jejich odpovědi vám postupně nabídneme na našem webu. Jako první se představuje Vratislav Kulhánek, český manažer a bývalý předseda Českého svazu ledního hokeje, který může kandidovat díky podpoře 24 poslanců. 

Za jakých podmínek byste byl ochoten vyslat české vojáky na pomoc napadenému spojeneckému státu?

Za takových, na kterých se shodnou země NATO, jehož jsme nedílnou součástí.

Máte představu, jakým typům lidí byste propůjčil či udělil státní vyznamenání?

Všem, kteří si to svou prací či občanským postojem zaslouží.

Kdo si podle Vás obecně zaslouží udělení prezidentské milosti?

V případě udělení milosti nelze hovořit o obecných pravidlech, protože pokud se dá o milosti uvažovat, pak to musí být opravdu výjimečný případ, který kupříkladu nedokáže dostatečně a včas vyřešit dosavadní systém justice.

Jste názoru, že by si měl prezident republiky hradit návštěvy krajů sám?

Nechci podléhat populistickým mediálním tématům líbivou odpovědí. Pokud hradí náklady kraj nebo prezidentská kancelář, původ peněz je stejný – státní rozpočet. Určitě lze věcně diskutovat o jejich výši a přiměřenosti.Měli by být profesoři jmenováni ministrem školství, mládeže a tělovýchovy nebo prezidentem republiky?

Myslím, že současný systém je vyhovující. Nerovnováhu do něj vnesl pouze osobní podjatostí jeden člověk.Byl byste pro, aby se eutanázie mohla v České republice používat? Byť v krajních případech.

O této otázce musí vést debatu široké pole odborníků ze všech oblastí a na tomto prostoru nelze víc, potvrdit, že je hodna důkladné diskuze.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Vratislav Kulhánek Pražský Hrad politika prezident čr

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy