Žádáme pouze závěr zprávy OLAF, ne celek. Tak jedině uspějeme, říká pro EZ europoslanec Zdechovský

ROZHOVOR - Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský se pro EZ vyjádřil k současnému dění kolem závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF). Člen Evropského parlamentu garantuje, že se veřejnost závěr zprávy dozví.

Vaše kolegyně v europarlamentu Michaela Šojdrová neuspěla u ředitele OLAFu, který ji zprávu nevydá. Zprávu nebo její část prý může vydat jen Evropská komise nebo české orgány. Co na to říkáte?

Já se vůbec nedivím, protože žádost měla vypadat jinak. Mělo se žádat o  to, jak jsme to udělali my, že chceme závěr té zprávy. Ten si myslím, že nám bude předán a budeme znát výsledek toho šetření. Já osobně jsem nepotřeboval, ani jsem to tak neformuloval, že bych chtěl celý spis. Protože z důvodu, že mi lidi z Komise a z dalších institucí vysvětlili, že může obsahovat citlivé materiály. 

Obrátíte se také na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, jak to má v plánu europoslankyně Šojdrová?

Já už jsem se včera obrátil na pana Junckera a také na OLAF s oficiální žádostí, tak, jak má být. Teď čekám na jejich odpověď. Pevně věřím, že příští týden na výboru, kde zažádáme o veřejné slyšení k celé zprávě, a že uspějeme. Toto je náš postup, kterým se s dalšími europoslanci řídíme.

Jak reaguje na situaci na české straně? Ministerstvo financí si nechalo zpracovat právní analýzu, zda vůbec může zveřejnit alespoň část zprávy.

Já myslím, že kdyby paní ministryně používala Google, tak mohla najít precedent z Maďarska, kde podobná zpráva byla zveřejněna maďarským tajemníkem tamního premiéra Orbána. Bylo to ke kauze korupce při modernizaci budapešťského metra a zpráva byla maďarskou vládou zveřejněna. Nikdo nepočítal, že europoslanci budou natolik schopní, že se zeptají OLAFu, kdo tu zprávu může zveřejnit. OLAF nám doslova řekl, že v té zprávě je napsáno, že na zveřejnění je veřejný zájem, tak ty první a poslední stránky můžou být zveřejněny.

Ten závěr tedy může být zveřejněný, i to, jaký bude postup a následná sankce. Na to paní ministryně nepotřebovala svolávat někoho z dovolených, ani velký průzkum. Šlo jenom o to, aby informovala veřejnost, která je jakoby výš nad ní, protože to bude placené z veřejných peněz.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však s postupem resortu financí souhlasil, když si nechal vypracovat zmíněnou analýzu.

Pan Zeman dle mého soudu řekl, že udělala dobře, že tu zprávu nezveřejnila. My jsme na začátku netušili, jestli ta zpráva ve prospěch Andreje Babiše, nebo není. Teď už z těch reakcí tušíme, tím, že bude zařazena do nějakého spisu, tak asi v jeho prospěch není. Teď už chápeme ty důvody, proto netrváme na zveřejnění celé zprávy, ale trváme na zveřejnění závěrů.

Jak už to řekl profesor Václav Pavlíček z Právnické fakulty, ať už to řekla právnička Hana Marvanová, a řeklo to i stovky dalších lidí, ten výsledek bude zveřejněn, za to vám dávám ruku do ohně. Ten výsledek se dozvíme v řádu dnů nebo hodin. V tomto si myslím, že Ministerstvo financí udělalo chybu a že ten výsledek bude muset zveřejnit, protože to nemůže ovlivnit vyšetřování. 

Navíc jsou tady lidé, kteří očividně do toho spisu nahlédli. Četly to Hospodářské noviny, paní poslankyně Majerová komentovala postup vyšetřování OLAFu a jeho zjištění. To jsou věci, které mi přijdou hodně nestandardní. 

I Pavel Zeman mluvil o veřejném zájmu, jako o způsobu, kdy může být zveřejněna alespoň část spisu. Říkal ale, když se odkázal na Nejvyšší správní soud, že je těžko definovatelný. Jak tu lze definovat veřejný zájem?

V tom má nejvyšší státní zástupce pravdu. Ale já říkám, že veřejný zájem může být na tom, aby se zveřejnily závěry OLAFu. Zveřejnit se mohou třeba poslední dvě stránky zprávy, kde bude stát, jak OLAF šetření uzavřel. To nemůže nějakým způsobem narušit vyšetřování, protože české orgány to nějakým způsobem uzavřely už také. Proto někomu sdělily i obvinění. Na závěr bychom chtěli vědět, co to bude znamenat pro Českou republiku, protože do dneška nechápeme k čemu došlo, proč ministerstvo financí bude žádat o vynětí projektu Čapí hnízdo z evropských projektů.

Vnímáte to tedy čistě jako zdržovací taktiku ze strany Ministerstva financí?

Myslím si, že tomu tak je. Je to zdržovací taktika před hlasováním o důvěře vládě. Ale jsem přesvědčený, že výsledek zprávy se dozvíme opravdu brzy. 

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Čapí hnízdo OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Ministerstvo financí Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 14 hodinami

včera

Princezna Kate si vyslechla další hrozivou diagnózu. Se smrtelně nemocnou dívkou se objala

Princezna Kate po letošku ví, co obnáší boj se zákeřnou rakovinou. Brity nyní dojala objetím s teenagerkou, která bojuje s agresivní formou tohoto onemocnění a podle lékařů nemá prakticky žádnou šanci na uzdravení. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy