Kdo stojí za kampaní Drahoše a Zemana? Kontroverze je na obou stranách

Praha - Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman zveřejnili na transparentních účtech bezúplatná plnění ke svém kampani. Kdo za co nejvíce utrácel a jaké osoby a firmy podporují jednotlivé kandidáty? Kontroverze jsou na obou stranách.

Podle volebního zákona mohli oba prezidentští kandidáti ve druhém kole voleb utratit maximálně deset miliónů korun. Na transparentních účtech kandidátů museli být zveřejněny všechny dary, které oba uchazeči o Hrad na kampaň dostali, a to do půlnoci 22. ledna. Co se dá z účtů kandidátů vyčíst? Třeba to, že Jiří Drahoš využil limit celkových padesát miliónů na kampaň - i s prvním kolem, kde byl limit čtyřicet miliónů - beze zbytku. 

Bývalý předseda Akademie věd ČR dostal od velkých a malých dárců příspěvky v celkové výši 46,7 miliónů korun. Bezúplatná plnění neboli dary čítaly dohromady 3,2 miliónů korun. Limit tedy Jiří Drahoš nepřekročil. Mezi nepeněžité dary se počítaly i reklamní plochy, které profesorovi poskytl neúspěšný kandidát z první kola prezidentských vole Michal Horáček, a to ve výši 613 tisíc korun.

Jiří Drahoš také vyčíslil bezplatnou práci jeho poradce v týmu Jakuba Kleindiensta. Kontroverzní podnikatel a bývalý politik byl v profesorově týmu po celé první kolo kampaně, kvůli čemuž se na prezidentského kandidáta svalila kritika. Kleindienst totiž seděl v kontrolním orgánu firmy ML Compet, jež ovlivnila tendr na rekonstrukci zámku Buštěhrad. S touto soutěží se například pojí kauza Davida Ratha a jeho sedmi milióny v krabici od vína. Podnikatel podle výpisu z Drahošova účtu odpracoval bez nároku na honorář 682 tisíc korun. 

Kleindienst působil jako starosta Nového Strašecí v barvách ODS. Jeho jméno se pojí i tehdejším premiérem Stanislavem Grossem, jenž od podnikatele odkoupil byt. Odkud vzal však Gross peníze na koupi bytu nedokázal někdejší předseda vlády odpovědět a musel odstoupit z vlády. Jiří Drahoš nicméně prohlásil, že kampaň už povede sám. Vedoucího kanceláře mu dělá bývalý vysoce postavený státní úředník Pavel Kolář, jenž působil coby ředitel Národního bezpečnostního úřadu při ministerstvu vnitra, což je v dnešní době už samostatný úřad. Rovněž Kolář dělá pro Drahoše zadarmo. Bez nároku na peníze odpracoval 472 tisíc korun.

Na transparentní účet Miloše Zemana přistálo od 9. ledna do půlnoci 22. ledna šedesát čtyři tisíc korun. Kromě klasických halířových částek, které prezidentovi permanentně chodí, mu na účtu přistálo i padesát tisíc. Částku mu daroval podnikatel František Gaier. Nepeněžité dary Miloš Zeman vyčíslil na téměř pět miliónů korun. Právě tady ale jsou největší problémy s transparentností.

Zhruba 1,3 miliónu korun za inzerci v denním tisku vyúčtovala reklamní firma Euro - Agency s.r.o. Právě inzerce v tisku vyvolala velkou kritiku na adresu Miloše Zemana, protože v inzerátu se psalo: "STOP IMIGRANTŮM A DRAHOŠOVI", proti čemuž se profesor ohradil. Velkou neznámou je také financování kampaně ze strany spolku Přátelé Miloše Zemana, z.s. a Strany práv občanů. Spolek vyúčtoval nepeněžité dary v hodnotě bezmála tři a půl miliónu korun, z toho více jak dva milióny šly na velkoplošnou outdoorovou reklamu. 440 tisíc bylo použito na tisk a výlep plakátů a více zhruba 840 tisíc na tisk a rozeslání letáků. Kdo stojí za spolkem nikdo neví. Předsedou představenstva je hradní kancléř Vratislav Mynář. Původ peněz je však neznámý. 

Členem spolku je i předseda Strany práv občanů Jan Veleba, jehož strana poskytla Zemanovi nepeněžitý dar ve výši 107 tisíc korun. Veleba sám neví, odkud se peníze vzaly. Během rozhovoru pro DVTV dokonce odešel během interview ze studia, protože se cítil být dotčen, že se ho moderátor ptal na elementární věc, kdo stojí za spolkem Přátelé Miloše Zemana, z.s. Kandidáti a subjekty, které za nimi stojí, však musí do jara kompletní vyúčtování zveřejnit. 

Související

Jiří Drahoš, senátor

Drahoš neuspěl s ústavní stížností, žalobci podle něj neřešili hoaxy

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost senátora Jiřího Drahoše. Někdejší prezidentský kandidát kritizoval postup státního zastupitelství, které se podle něj dostatečně nezabývalo trestním oznámením kvůli hoaxům, tedy nepravdivým zprávám šířeným na internetu. Drahoš se dovolával práva na účinné vyšetřování. Soud ale jeho stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou.
Petr Pavel (vpravo)

Generál Pavel hodnotí reakci státu na pandemii. Objede celou zemi

Bývalý náčelník Generálního štábu a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se s týmem expertů vydal do českých regionů, kde zamýšlí diskutovat o epidemii koronaviru a s ní souvisejících karanténních opatření, a to jak se zdravotníky, tak i zástupci veřejného a soukromého sektoru.

Více souvisejících

prezidentská kampaň Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš CZK

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy