Kdo bude šéfem ČSSD? Velký přehled všech kandidátů

Praha - Mimořádný sjezd České strany sociálně demokratické, na kterém si strana zvolí nové vedení, se koná 18. února v Hradci Králové. O post šéfa ČSSD se utká osm kandidátů, kteří touží vrátit stranu tam, kam podle nich patří.

Miroslav Krejčík

Brigádní generál v záloze a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství ČR se narodil 15. července 1964 v Praze. Do strany vstoupil v roce 2012. Nominaci na post předsedy strany a v případě neúspěchu i na post místopředsedy ČSSD dostal od mateřské místní organizace v Unhošti, kde je místopředsedou. Krejčík svou kandidaturu oznámil v dopise, který adresoval kolegům ve straně. V něm mimo jiné píše, že ve straně neexistuje spor o hodnoty, ale panuje v ní neochota si naslouchat a spolupracovat. Rád by se zaměřil na naslouchání řadových spolustraníků v místních organizací, které považuje za zdroj energie a sílu. Krejčík prohlásil, že si dovede představit jít do vlády s Andrejem Babišem, protože ctí presumpci neviny. 

Jan Hamáček 

Současný místopředseda Poslanecké sněmovny se narodil 4. listopadu 1978 v Mladé Boleslavi. Do sociální demokracie vstoupil v roce 2001. Předešlé volební období od roku 2013 do roku 2017 byl předsedou Poslanecké sněmovny. V ČSSD je místopředsedou a ve středočeské buňce dokonce předsedou. Hamáček je považován za muže kompromisu. Důvěru dostal například v domovských středních Čechách, v Praze, v Královéhradeckém kraji nebo na Karlovarsku. Co se týká vstupu do vlády s Andrejem Babišem, i místopředseda Sněmovny si dovede představit tuto spolupráci, i když to vidí jako lepší řešení z těch špatných.

Antonín Staněk

Poslanec a olomoucký primátor se narodil 2. března 1966 v Olomouci. V témže městě vystudoval český jazyk a občanskou nauku na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde si později vzdělání rozšířil o doktorský obor pedagogika. Posléze na téže univerzitě obdržel titul docent. Na fakultě zůstal jako proděkan pro studijní záležitosti a vedoucí Katedry společenských věd. Je přesvědčený, že ČSSD musí buď do vlády, nebo do opozice. Podle něj dali voliči jasný signál, že jim nevadí trestně stíhaný premiér.

Jiří Zimola

Bývalý hejtman Jihočeského kraje se narodil 28. března 1971 v Třebíči. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, aprobaci měl z český jazyk a dějepisu. Do ČSSD vstoupil v roce 2000. Od roku 1998 byl deset let starostou Nové Bystřice. Od roku 2008 byl hejtmanem Jihočeského kraje. V říjnu 2013 byl účastníkem tzv. lánské schůze, kde se připravoval stranický puč a odsunutí Bohuslava Sobotky na druhou kolej. Strana však krizi přežila a ze souboje odešel vítězně Sobotka. V roce 2014 Zimola se na to konto vzdal poslaneckého mandátu. O tři roky později vypukla aféra s rekreačními domy v Lipně nad Vltavou, které stavěl jeho podřízený. Kvůli tomu rezignoval na hejtmanský post. Už od samého začátku je přesvědčený, že strana musí s hnutím ANO jednat. Andrej Babiš mu v čele vlády nevadí, ale požaduje, aby ČSSD byla ve vládě rovnocenným partnerem. 

Milan Chovanec

Současný statutární místopředseda sociální demokracie se narodil 31. ledna 1970 v Plzni. Terčem kritiky se stalo jeho vystudování Západočeské univerzity v Plzni, kde během devíti měsíců absolvoval bakalářský obor na právnické fakultě. Titul však nepoužívá. Sociálním demokratem je od roku 1997. Od roku 2010 do roku 2014 byl hejtmanem Plzeňského kraje. I Milan Chovanec byl účastníkem zmíněné lánské schůzky. Jeho jediného však vzal předseda strany Bohuslav Sobotka na milost. Chovanec se za Sobotkovy vlády stal ministrem vnitra. Po rezignaci předsedy strany se stal statutárním místopředsedou. V prezidentských volbách otevřeně podporoval Miloše Zemana, se kterým poté slavil v Top Hotelu Praha vítězství nad Jiřím Drahošem. Podle Chovance by se strana neměla za každou cenu hrnout do vládní spolupráce s hnutím ANO. Prohlásil také, že na žádné křeslo nemá ani pomyšlení.

Romana Žatecká

Zastupitelka v Libereckém kraji se narodila 12. září 1965 v České Lípě. V Praze vystudovala Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Barvy sociální demokracie hájí od roku 2006. Původní profesí novinářka působila v letech 2001-2005 jako tisková mluvčí Ústeckého kraje. Od roku 2014 je starostkou České Lípy. Jako jedna z mála je přesvědčená, že by sociální demokracie neměla vstupovat do vlády, protože strana dostala od voličů jasný signál, že má se sebou něco udělat. Rovněž si nedokáže představit, že by měla být ve vládě s trestně stíhanou osobou. 

Jan Jukl

Pro veřejnost prakticky neznámý politik. Trochu to však platí i pro jeho kolegy v sociální demokracii. Působí coby zastupitel v městě Polička, na hranicích mezi Čechami a Moravou, pár kilometrů od Svitav. V tamním historickém městě je i ředitelem Městské knihovny Polička. Podle Jukla by strana měla aktivizovat všechny své členy a hlavně nabrat nové a čerstvé. Dále by se měla rychle zbavit dluhů a upnout své síly ke komunálním volbám v říjnu letošního roku. Osmatřicetiletý Jukl je v sociální demokracii čtyři roky, tudíž splňuje kritérium, aby se mohl ucházet o post předsedy strany. Knihovník je toho názoru, že je nutné všechny nabídky od hnutí ANO odmítnout.  

Jiří Sokol

Člen sociálních demokratů ze Slatiňan oznámil kandidaturu jako poslední. Pro veřejnost neznámý Sokol poslal spolustraníkům dopis, ve kterém vysvětlil důvody kandidatury a také záměry, co se stranou udělat dál. "Jelikož mezi těmi, co oznámili kandidaturu na předsedu, nevidím nikoho, kdo by byl schopen zabránit dalšímu propadu, rozhodl jsem se ohlásit moji kandidaturu," uvedl Sokol. Podle sociálního demokrata by bylo možné vládu tolerovat, i když i to považuje za špatné řešení. Nechce totiž připustit předčasné volby. "Nejhorší je jít do vlády kvůli pár postům pro kariéristy. Přivedete stranu pod hranici volitelnosti," upozornil kolegy v dopise kandidát na předsedu ČSSD.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Milan Chovanec Jan Hamáček Jiří Zimola Miroslav Krejčík (ČSSD) Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Romana Žatecká (ČSSD) Jan Jukl Jiří Sokol

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 5 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 23 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy