Jsme ve stadiu klinické smrti, byli jsme už jenom směšní, píše spolustraníkům Zimola

Praha - Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola chce být předsedou ČSSD. Sjezd sociálních demokratů se rychle blíží, a tak se bývalý jihočeský hejtman na své spolustraníky obrátil dopisem. Co v něm píše?

Dle Zimoly bylo velkým problémem sociální demokracie to, že se strana sjednocovala až příliš. Tvrdí, že sobotkovské vedení umlčovalo názorové oponenty. Myslelo si při tom, že tato jednota dovede stranu k dobrým volebním výsledkům. „Naše strana je místo toho ve stadiu klinické smrti.“ píše Zimola.

„ČSSD a její politické vedení se v posledních letech dopustily řady závažných chyb.“ pokračuje exhejtman a namátkou zmiňuje reorganizaci ÚOOZ, „demisi-nedemisi“ premiéra Sobotky a nebo vytvoření tzv. volebního triumvirátu. „Byli jsme už jenom směšní. To je to nejhorší, co se může politikovi stát.“ myslí si Zimola.

Dle jeho názoru ve straně po prohraných sněmovních volbách neproběhla ani řádná debata. „Vyzýváme se k rezignacím a reflexím, obviňujeme se navzájem, obviňujeme voliče, kteří údajně nepochopili dobro, co jsme jim přinášeli. Namísto všude jinde normálního chlapského přiznání elementární politické odpovědnosti se vedení strany kroutí jako žížaly v krabičce.“ píše.

Zimola také připomíná, že byl jedním z mála sociálně demokratických hejtmanů, kteří dokázali svůj post obhájit i v krajských volbách v roce 2016. „Protože jsem si ale dovolil upozorňovat, kam se naše strana pod bývalým vedením nepřipouštějícím odlišný názor ubírá, a kritizoval jsem tento směr, stal jsem se, jak to tak v politice bývá, terčem dehonestační kampaně.“. Pokračuje hejtman.

Ten byl nucen loni odstoupit poté, co se objevily nejasnosti okolo financování a stavby jeho rekreační chaty. „Co naplat, že se žádné podezření nepotvrdilo. Co naplat, že policie vyšetřování ukončila, aniž by vznesla obvinění, protože k žádnému trestnému činu nedošlo. Moje pověst utrpěla šrámy, které se léčí pomalu.“ tvrdí Zimola.

Teď se ale exhejtman opět nabízí do služeb svým spolustraníkům. „Dlužím to straně za to, že mi dala možnost potkat velkou spoustu normálních a mně lidsky blízkých lidí se srdcem na správném místě.“ píše mimo jiné k důvodům své kandidatury na předsednický post Zimola. „ČSSD by měla především dát naději mladým lidem, aby svůj život začali dostupným bydlením. Pomozme lidem, kteří se dostanou do dluhové pasti. Pomozme obcím udržet na svém území základní služby pro obyvatele – poštu, malý obchod se základními potravinami.“ nastiňuje Zimola, jaké programové teze by měla razit „jeho“ sociální demokracie.

„Naše práce, milí přátelé, má smysl, když nás povedou lidé silní charakterově i intelektově. Lidé, kterým víc než o svůj osobní prospěch půjde o prospěch strany a voličů, kteří jí věří.“ píše bývalý jihočeský hejtman straníkům v závěru dopisu. Zde bude pro členy sociální demokracie oním „charakterním a intelektuálním“ vůdcem právě Zimola, uvidíme již příští víkend, kdy v Hradci Králové proběhne sociálně demokratický sjezd.      

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD sjezd ČSSD (18.2.2018) politika Česká republika

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

Německá vláda také povolí Ukrajině použít její zbraně k útokům v Rusku

Německá vláda povolí Ukrajině použít zbraně dodané Německem také k útokům proti vojenským cílům v Rusku. Uvedl to v pátek mluvčí vlády Steffen Hebestreit, píše agentura DPA. Stejný krok avizovaly i USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy