Politici mají strach? Ústavní právník prozradil pikantní detaily k zákonu o referendu

Praha - Podle ústavního právníka Jana Kysely může přijetí referenda zničit ústavní systém. Ve všelidovém hlasování jde totiž podle něj o emoce než argumenty. Zářným příkladem je pro něj přímá volba prezidenta, která otřásla ústavou.

V rozhovoru pro DVTV se ústavní právník Jan Kysela vyjádřil k možnému přijetí zákona o obecném referendu negativně. Je přesvědčený, že politici tento zákon nedluží Ústavě ČR. Připouští, že v ústavě je o možném přijetí zákona zmínka, ale to proto, že se politici v roce 1992 nedokázali dohodnout, zda takovýto zákon přijmout. Podotkl také, že v dokumentu není napsáno, že zákon musí být přijat, ale že by mohl být přijat. 

"Obecně asi platí, že vůči referendu je možné formulovat řadu různých námitek, z nichž ta základní asi je, že neumožňuje kompromis," míní Kysela a dodal: "Rozhodnutí je buď ano, nebo ne. Nějaká těsná většina převálcuje menšinu." Podle ústavního právníka takovému rozhodování předchází proces, který by měl být opřen o zvažování argumentů pro a proti. Například referendu předchází podle Kysely dost nevyvážená kampaň, která odkazuje spíše na emoce než na věcné argumenty. "Případ brexitu je myslím velmi výstižný," uvedl právník.

Podle něj se nepříliš věcné argumenty používaly i v případě letošních prezidentských voleb, které byly rovněž spíše založené na emocích. Lidé nejsou podle právníka příliš kompetentní, aby rozhodovali v otázce například vystoupení země z Evropské unie. Je přesvědčený, že každý má nějaké kompetence. Jako příklad uvedl ministry, soudce, poslance, kteří mají určité znalosti. Běžný občan si jim v tomto nevyrovná. Referendum podle Kysely není v České republice zapotřebí, aby se mohlo něco prosadit, protože česká ústava není rigidní. Lidé totiž mají možnost volit si své zástupce nebo i sami vstoupit do politické strany. 

"Referendum by se dalo chápat jako obavu politiků rozhodnout, tudíž hledají někoho, na koho by tu odpovědnost přenesli, nebo je to snaha vlichotit se do přízně voličů," míní Kysela, jenž opět poukázal na přímou volbu prezidenta. Ta měla být příležitostí pro občany více si sáhnout na výkon moci. "Podle mého jsme dosáhli toho, že přímá volba prezidenta otřásla ústavním ústavním systémem. Při určitém nastavení může referendum ústavní systém úplně rozbít," poznamenal Kysela s tím, že současný návrh hnutí SPD, který počítá, že s pomocí referenda by se mohla měnit ústava, je přesně tím příkladem, který by mohl ústavu rozbít.  

Související

Petr Pavel

Pavel představil poradní tým, místo v něm mají Kysela či Marek

V poradním týmu prezidenta Petra Pavla budou ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková. Součástí týmu budou také odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, povede jej podnikatel Tomáš Richter. Pavel tým dnes představil na své první tiskové konferenci na Pražském hradě.
Petr Pavel

Pavel se obrátí na 23 institucí kvůli kandidátům na ústavní soudce

Prezident Petr Pavel tento týden obešle 23 institucí, aby mu předložily jména kandidátů na nové ústavní soudce. Návrhy bude posuzovat sedmičlenný konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela. Pavel to dnes řekl na tiskové konferenci. Ústavní soudce jmenuje ve chvíli, kdy bude panovat shoda mezi Senátem a prezidentovým konzultačním panelem.

Více souvisejících

Jan Kysela ústava čr referendum Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 40 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy