Dopadne ČSSD jako v únoru 1948? Přišlo velmi důrazné varování

Basilej – Sociální demokracie má před sebou řadu otázek. Jedna z nich zní „jít či nejít“, neboli zda vstoupit do vlády pod vedením Andreje Babiše. K tématu se nyní vyjádřil i nestor sociální demokracie a její poslední exilový předseda Karel Hrubý.

Hrubý má, zdá se, z případného vstupu ČSSD do vlády vážné obavy. „Pokud by ČSSD vstoupila do vlády, přebírá spoluodpovědnost za další vývoj. Nic nezabrání tomu, aby Babiš vládu v budoucnu rekonstruoval bez ní. Bylo by to opakování chyby z roku 1948.“ tvrdí zkušený politik pro Deník Referendum. Podle Hrubého čeká delegáty sociálně demokratického sjezdu nelehké rozhodnutí.

„Nejde totiž jen o aktuální otázku, zda vstoupit či nevstoupit nyní, nýbrž také o možná rizika, která z toho pro sociální demokracii a pro demokratický systém naší země mohou vzniknout v následujících měsících a letech.“ tvrdí. „Proto si myslím, že je v tuto chvíli zcela namístě ukázat na úskalí eventuálního vstupu do Babišovy vlády také poukazem na varující historickou zkušenost: na neblahý precedent z února 1948.“ myslí si Hrubý.

Podle něj tehdejší a dnešní vývoj mají některé společné rysy. „Tehdy odstoupila menšina ministrů Gottwaldovy vlády, což premiérovi umožnilo zcela legálně „rekonstruovat“ svou vládu, která se mohla opřít o důvěru poslanecké sněmovny vyslovenou jí před půldruhým rokem po volbách v roce 1946. Najmenoval tam pak – se souhlasem prezidenta – své stoupence a nemusel s tím předstupovat znovu před poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru. Puč byl tak formálně legitimizován.“ připomíná bývalý předseda ČSSD jisté historické paralely.

„Kdyby později nastala krize ve vládě a Babiš (nebo ten, kdo bude místo něho nastrčeným premiérem) přece jen začali nějakým způsobem obcházet parlament nebo zasahovat do justice či omezovat občanská práva jako svobodu slova a podobně, museli by sociální demokraté nutně vládu opustit.“ pokračuje dále. „Ale protože by tvořili jen menšinu vlády, mohlo by ANO vládu „rekonstruovat“ bez toho, že by potřebovalo nějaký dodatečný souhlas parlamentu. A byla by tu repríza února 1948, i když ne tak drastická jako za komunistů.“ varuje ČSSD Hrubý.

Ten také připomíná, že pokud sociální demokracie do vlády nakonec vstoupí, přejímá tím podle něj i část odpovědnosti za budoucí vývoj. Hrubý tvrdí, že by sice ČSSD mohla jako menší vládní strana určité kroky brzdit, neměla by ale dostatek sil, aby zabránila případnému posunu země směrem k autoritářskému režimu. Sociální demokraté by ale podle Hrubého neměli zapomenout, že „o socialistický program nelze usilovat tam, kde demokratické principy nejsou dodržovány“.

Sociální demokracie by se podle něj měla poučit z nedávné minulosti. „To, co tu bylo vyhlašováno v komunistické diktatuře za „socialismus“, bylo jen nadvládou jedné mocenské elity nad národem včetně proletariátu, za který se schovávala.“ říká Hrubý. „Neboť za tak zvané sociální jistoty a šance, odstupňované podle ideologických a třídních měřítek, oloupil nedemokratický režim pracující o odborářská práva, z odborů učinil jen náhončí režimu a nástroj na zvýšení výkonu při stagnující mzdě a celou společnost pak zbavil občanských svobod a práv. To varuje: cesta k sociálnímu státu může vést jen demokratickým politickým a právním prostředím.“ dodává.  

Související

Ilustrační foto

Předsednictvo ČSSD v pátek projedná kandidáty do vlády, už se spekuluje o jménech

Praha - V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do menšinové vlády, kterou by sociální demokracie mohla vytvořit s hnutím ANO za podpory KSČM. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sociální demokraté by měli v kabinetu obsadit pět ministerstev a jména nominantů chtějí zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.
Soudy, ilustrační fotografie

Útok na bezdomovce při sjezdu ČSSD? Kotrba už dostal trestní příkaz

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové potrestal pokutou politického analytika Štěpána Kotrbu za únorový útok na bezdomovce při hradeckém sjezdu ČSSD. Soud ho odsoudil trestním příkazem k peněžitému trestu 10.000 korun s náhradním trestem jednoho měsíce odnětí svobody pro případ nezaplacení peněžitého trestu. Upozornil na to server iDNES.

Více souvisejících

sjezd ČSSD (18.2.2018) ČSSD Únor 1948 politici Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy