Vondrovy problémy: Korupce a už i lži?!

Praha - Ministr obrany ve stínové vládě ČSSD Petr Hulinský vyzval již včera ministra obrany Alexandra Vondru, aby zvážil rezignaci, neboť jak z pohledu míry manažerského selhání v tzv. kauze Promopro, tak i s ohledem na policejní vyšetřování člena vlády, to považuje za jediné možné standardní gesto politika, zvláště pak ministra obrany, který hlásá boj s korupcí.

„Jeho včerejší vysvětlení na tiskové konferenci a dnešní argumentace v médiích však ještě více prohlubuje mé pochybnosti o míře jeho zavinění a roli, kterou v celé této kauze sehrál“, vysvětluje Petr Hulinský. Ministr Vondra totiž na jedné straně říká, že vše bylo v pořádku a na straně druhé od této konkrétní záležitosti dává ruce pryč a odpovědnost svádí na někdejšího šéfa Úřadu Vlády ČR Jana Nováka. Tato Vondrova argumentace podle Petra Hulinského nápadně připomíná slavnou výmluvu Billa Clintona o tom, že „marihuanu kouřil, ale nešlukoval“. „Připomínám, že Vondrovu tezi o tom, že jako místopředseda vlády nenesl odpovědnost za výběrová řízení a že byl vlastně podřízeným vedoucího Úřadu Vlády ČR, zpochybňuje jak samotný Jan Novák, tak tehdejší premiér Mirek Topolánek“, říká Patr Hulinský. Jejich argumenty navíc podporuje i Novákův předchůdce ve funkci vedoucího Úřadu Vlády ČR Ivan Přikryl, který se stanoviskem Vondry vyslovil veřejně nesouhlas.Vondrova slova o tom, že on a jeho sekce neměla s výběrovými řízeními nic společného a že odpovědnost padá plně na vedoucího Úřadu Vlády ČR zásadním způsobem zpochybňuje i Úřad Vlády ČR samotný. Na webu Úřadu Vlády ČR je dostupný dokument, který popisuje odpovědnost a kompetence bývalé sekce Alexandra Vondry, kde stojí, že odbor rozpočtu a veřejných zakázek Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU, který spadal přímo pod Vondru, „zajišťoval organizační záležitosti, výběrová řízení na dodavatele veškerých kongresových a konferenčních služeb a dalších služeb, které se týkaly centrální koordinace předsednictví“ (Viz. ZDE).„Vyzývám proto ministra Vondru, aby opět zvážil svoji rezignaci, neboť vedle podezření z možné korupce čelí dnes i podezření ze lži. Jeho včerejší výrok o tom, že ministr obrany nebude ustupovat z boje beru jako selhání, neboť dnes nejde již o jeho důvěryhodnost, ale o důvěryhodnost Armády ČR“, dodává stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulinský.

Související

Alexandr Vondra

Vondra odmítl nabídku kandidovat na prezidenta republiky

Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra patřil do okruhu osobností, které oslovil předseda poslanců ODS Marek Benda v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou. Vondra dnes v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že nabídku odmítl. Zopakoval slova premiéra Petra Fialy (ODS), že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámí svůj postoj k prezidentské volbě koncem měsíce.
Alexandr Vondra

Vondra: Zemřela žena, která držela pevně maják svobody

Jako na dámu, která dovedla sestoupit k lidem a která navzdory dodržování tradic a pravidel dovedla být lidská a neformální, vzpomínají na královnu Alžbětu II. bývalý velvyslanec v Británii Libor Sečka a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra. Sečka byl velvyslancem v Británii od roku 2016 do loňského srpna, s královnou se setkal několikrát. Vondra vzpomínal hlavně na první setkání s Alžbětou v Buckinghamském paláci v březnu 1990. Dodal, že odchází kus velké tradice.

Více souvisejících

Alexandr Vondra Petr Hulinský

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy