Šílenci. Fakt jsou schopní rozpoutat jadernou válku. Reakce českých politiků na Sýrii jsou rozporuplné

Praha - USA, Francie a Velká Británie v reakci na chemický útok před týdnem, který přičítají USA syrskému režimu, provedly cílené údery proti Sýrii. Reakce českých politiků jsou rozporuplné.

„Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, VB a Francie v Sýrii je nutnou a správnou reakcí. Situaci na Blízkém východě nelze podceňovat a není možné nečinně přihlížet, jak se odtud šíří brutalita, násilí a chaos, který nás všechny ohrožuje,“ komentoval situaci v Sýrii šéf ODS Petr Fiala.

"USA, Francie a Velká Británie daly nočním raketovým útokem na Sýrii Asadovi, ale i celému světu, jasný vzkaz, že použití chemických zbraní proti občanům je překročením Rubikonu a nemůže zůstat bez reakce Západu. Odpovědnost za stav v Sýrii nese Asad a jeho spojenci Rusko a Írán," říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Předseda Starostů Petr Gazdík doufá, že by zásah mohl zamezit dalšímu použití chemických zbraní. "Jenom pevně věřím, že Spojené státy, Francie a Velká Británie, jakož i celé mezinárodní společenství mají promyšleno, jak dál v Sýrii," řekl Českému rozhlasu - Radiožurnálu.

„Je dobře, že porušení zákazu chemických zbraní je sankcionováno, ať už jsou použity plošně (Sýrie) či proti jednotlivcům (Skripalovi),“ myslí si lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.

Naopak komunisté s kroky spojenců nesouhlasá. „Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí a právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Šílenci. Fakt jsou schopní rozpoutat jadernou válku,“ posteskl si Václav Klaus mladší na facebooku.

"Přátelé, odsuzuji! Děkuji V. V. Putinovi, že zatím zachoval klidnou hlavu a na agresi nezareagoval vojensky. Není to slabost, ale moudrost,"napsal na facebooko komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. 

"Vojenské řešení je vždy až to poslední," uvedl na sociálních sítích mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. "Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?" 

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury je útok podporou pro islamisty v Sýrii. "USA a jeho spojenci se neumí vyrovnat s vítězstvím Syřanů a Rusů nad islamisty, což způsobilo posílení vlivu Ruska v regionu," napsal v sms zprávě ČTK. Vojenský úder bez vyšetření předcházejícího chemického útoku je podle něj neoprávněný. Poslanec SPD Lubomír Volný dokonce nazval vojenský zásah teroristickou útokem zemí NATO.

"Útok spojenců na chemické cíle v Sýrii podpořilo NATO, tedy i ČR. Správně, očekávám podpůrná vyjádření Hradu," napsal na twitteru český europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička.

"USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbrani. Byly minimalizovány dopady útoku na civilisty," uvedla na twitteru ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Podobně se vyjádřila i velká část představitelů opozičních sněmovních stran. "Raketové útoky spojenců považujeme za silný varovný signál o tom, že používání chemických zbraní - nota bene proti civilistům - je nepřijatelné," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Piráti používání chemických zbraní odsoudili. Podporují vznik mezinárodní komise, která by události ve městě Dúmá vyšetřila. Podle Pirátské strany za nočním zásahem spojenců stála snaha potrestat syrský režim za chemický útok. Akce k trestání považují Piráti ale za předčasné, pokud není jasně potvrzeno, zda se jednalo o chemický útok. "Zásah nepovažuji za něco, co by vedlo k vyřešení situace či donutilo kohokoliv k dodržování lidských práv a plnění mezinárodních dohod. Lidem v Sýrii se neuleví vojenským zásahem, ale politickým řešením," uvedl šéf strany Ivan Bartoš. Podle Pirátů je nutné vynaložit maximální politický tlak k vyšetření chemického útoku a k dopadení a potrestání viníků.

Také podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka je chemický útok odsouzeníhodný. "Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání," uvedl Hamáček. Očekává, že premiér v demisi Andrej Babiš a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (oba ANO) postoj ČR vysvětlí ve Sněmovně.

Na útok zareagovala i česká diplomacie. „ČR v minulých dnech ostře odsoudila barbarský útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá a vyzvala k jeho okamžitému a nezávislému vyšetření. Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat. Rada bezpečnosti OSN nebyla schopna situaci účinně řešit. ČR podporuje prohlášení EU a GT NATO. Společně s EU a dalšími spojenci vyzýváme všechny aktéry konfliktu, aby přispěli k deeskalaci a obnovili mírová jednání k nalezení politického řešení. ČR vystupovala a vždy bude vystupovat zásadně proti jakémukoliv použití chemických zbraní. Plně podporujeme činnost Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise k Sýrii a mezinárodních mechanismů k vyšetření útoků chemickými zbraněmi, stejně jako přísné potrestání pachatelů,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Petr Fiala (ODS) Pavel Svoboda Vojtěch Filip (KSČM) Václav Klaus ml. ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy