Člen ANO napsal ostrý dopis, v němž hnutí kritizuje. Pak přišly hodně ostré reakce

Praha – Člen hnutí ANO v pražských Letňanech Dušan Mourek poslal svým spolustraníkům velmi peprný dopis. V něm se zabývá fungováním hnutí v Praze. Nejen, že kroužkuje fungování své domovské buňky na Praze 18, ale také tvrdí, že ANO ztratilo hodnoty a ideály a sbírá tzv. Trafiky. Jeho slova vyvolala velkou odezvu nejen mezi členy ANO.

Mourek poukazuje na to, že ANO v roce 2013 se od toho současného liší. „Konec trafik. Prahu řídí nemehla. Funkční tým na magistrátu, prostě ho postavíme! Pamatujete? A jaká je realita? Amatérismu a neschopnosti týmu kolem primátorky (Adriany Krnáčové) se smějí všechny sociální sítě," upozorňuje.

„Hnutí, které se před 5 lety profilovalo jako protikorupční, liberální, středo-pravicové a proevropské (a sbíralo pravicové voliče zklamané úpadkem ODS a TOP09), dnes spolupracuje s KSČM a Okamurovými extremisty," píše. „Do bezpečnostních funkcí v parlamentu jsou beze studu či skrupulí schvalováni lidé jako ,Mlátička‘ Ondráček či Radek Koten (SPD), člen facebookové skupiny ,Pryč z NATO a EU, Rusko je náš opravdový přítel‘,“ popisuje Mourek.

Kvůli posunu v názorech a činech podle něj přichází ANO v posledních měsících o jednu prozápadně orientovanou osobnost za druhou. Mourek jmenuje například europoslance Pavla Teličku, někdejšího poslance Jiřího Zlatušku či končícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. 

Kritizoval také ANO v Letňanech, jehož předseda Stanislav Nekolný podle něj netransparentně hnutí ovládl a navíc získal tzv. trafiku v dozorčí radě městské firmy Operátor ICT. „Nedosti na tom, že oblastní organizaci ovládl klasickým velrybářským stylem, kdy si nechal zapsat mezi členy na Prahu 18 z jiných městských částí celý svůj fotbalový tým, a oblast si tak zřejmě doslova ´koupil´. Nyní postoupil o krok dále, a posunul se od fotbalu až do dozorčí rady pražské společnosti Operátor ICT," napsal v dopise, v kterém kritizoval fungování ANO také na celostátní úrovni.

Nekolný pravost dopisu potvrdil, Mourkovy výtky však odmítá. „To, že bych si převedl 11 fotbalistů je naprostý nesmysl, což je snadno doložitelná věc. Pana Mourka jsem viděl jednou v životě v roce 2016, od té doby nereagoval na maily, jakákoliv pozváni typu oblastních sněmů nebo akce pořádané hnutím ANO," řekl Nekolný.

Říčař Novinkám sdělil, že Mourek je jako řadový člen už rok a půl neaktivní a neznají ho ani jeho vlastní kolegové. „Na svůj názor má samozřejmě právo, ale moc nechápu, proč už ho dávno neprosazuje ve stranách, jako jsou třeba TOP 09 nebo STAN,“ dodal Říčař.

Reakce předsedy pražského ANO na vnitrostranicky dopis člena ANO Mourka z Phy 18 znamená,ze když požadujete,aby ANO bylo jako v roce 2013 stredopravicove,protikorupční, prozapadni a proevropské,nemáte být v ANO ale TOP 09.

— Pavel Telička (@Telicka) 19. dubna 2018

Takové reakce ale naštvala například europoslance Pavla Teličku, která se s ANO právě kvůli odlišným názorům na hraniční politiku rozešel. „Reakce předsedy pražského ANO na vnitrostranicky dopis člena ANO Mourka z Phy 18 znamená, že když požadujete, aby ANO bylo jako v roce 2013 středopravicové, protikorupční, prozápadní a proevropské, nemáte být v ANO ale TOP 09,“ parafrázuje slova Říčaře.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Jan Říčař (ANO) Pavel Tělička

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy