Burani z Česka? Vláda chtěla na královskou svatbu poslat sperma, skandál musel hasit Žantovský

Na blížící se královskou svatbu prince Harryho (33) a Meghan Markle (36) nebyl pozván nikdo z českých zástupců. A možná je to dobře. Češi totiž už při svatbě Harryho staršího bratra Williama ukázali, že prostě neumí vybrat ten správný a hlavně vhodný dar. Postarali se o pořádný diplomatický poprask.

Když si britský princ William v roce 2011 bral Kate Middletonovou, přemýšlela vláda premiéra Petra Nečase, co jim věnovat jako svatební dar. Tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa přišel s nápadem, že by to mohl být kůň z Národního hřebčína v Kladrubech.

„S dárky si občas každý láme hlavu, když chce darovat něco mimořádného, ale hlavně trefit se do vkusu obdarovaného a udělat radost. Princové, králové a poklady patří k sobě a kladrubský hřebčín a jeho koně jsou velkým národním pokladem. Navíc mám zkušenost, že tak ušlechtilá zvířata, jakými jsou koně, osloví každého,“ popisoval před sedmi roky Fuksa důvody, proč padla volba na kladrubského hřebce.

Podle vlády to navíc byla mimořádná šance, jak propagovat Českou republiku ve světě. Zviditelnění se opravdu povedlo – ale rozhodně to nebylo v pozitivním slova smyslu. Ukázalo se totiž, že chytrolíni z Nečasovy vlády neměli tušení, že živé zvíře není jako svatební dar vhodné. Jenže média už mezitím informovala o tom, že do Británie poputuje český kůň.

Jak se dostat u problému ven? Vláda přišla s velmi bizarním řešením. „Vláda schválila dar britskému královskému páru. Hřebec Favory Alta prozatím zůstane v hřebčíně v České republice. Na výslovnou žádost Jejich královských Výsostí vévody a vévodkyně z Cambridge kůň zatím nadále zůstává v národním hřebčinci. Zároveň na jejich žádost do Británie putuje zkumavka se specifickým genetickým materiálem, takže část tohoto hřebce bude dodána s předstihem,“ prozradil tehdejší šéf vlády Nečas.

Ředitel hřebčína v Kladrubech Jan Höck tehdy vysvětloval, že genetický materiál může být krev, sperma nebo sliny. Říkáte si, že poslat sperma budoucímu britskému králi nezná jako dobrý nápad? Nejste jediní. Trapas s dárkem nakonec musel řešit tehdejší velvyslanec v Británii Michael Žantovský. Češi ho vyslali jednat s britskou stranou, co tedy William a Kate chtějí.

„Padlo to na má nepřipravená ramena,“ vzpomíná bývalý diplomat v rozhovoru pro Blesk. „Šlo o myšlenku jednoho ministra vzniklou na poslední chvíli a ještě ke všemu hned oznámenou do médií. A to není způsob, jak se Británii nebo u královského dvora předávají dary,“ popsal tu největší chybu, kterou Česko udělalo.

Dodal také, že součástí každého protokolu při významných mezinárodních událostech nebo návštěvách je formulka, že dary se dohodnou a předávají diplomatickou cestou. To právě proto, aby obdarovaný nebyl zaskočen, uražen nebo uveden do trapné situace. „Vyžádalo si to poměrně jemné diplomatické vyjednávání, které padlo na má nepřipravená ramena,“ vypráví Žantovský.

A co se stalo s darem? Kladrubský kůň nakonec zůstal v Česku a Kate s Williamem ho zatím neviděli. 

Související

Královská svatba

Сo skrývá historie britských monarchů?

Londýn - v sobotu 19. května britská veřejnost a s ní i celý svět vítal novou manželku prince Herryho původem Američanku Meghan Markle. Bez ohledu na různé odlišnosti, královská rodina včetně královny Alžběty tento svazek schválila. Na tom, ale bouřlivá a poněkud spletitá historie britské královské rodiny nekončí. Nyní se podíváme na její nevýznamnější momenty za posledních padesát let.

Více souvisejících

Královská svatba Petr Nečas Princ William Princ Harry Národní hřebčín Kladruby nad Labem Michael Žantovský

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy