Hanobení české vlajky? Co kdyby si herečka vytáhla z přirození vlajku EU? Ovčáček dál pálí ostrými, přidal se i Klaus mladší

Praha - Kvůli kontroverzní divadelní hře Naše násilí, Vaše násilí už padla první trestní oznámení. Kromě toho také neutichají bouřlivé diskuze o tom, zda šlo o umění, provokaci či pouhý "hnus". Ostře se k představení vyjádřil mluvčí prezidenta Miloše Zemana i Václav Klaus mladší.

Ovčáček se na sociálních sítích opět kriticky vyjádřil k divadelní hře Naše násilí, Vaše násilí, kvůli které bylo v sobotu v Brně hodně dusno. Nelíbí se mu třeba to, jak bylo při představení naloženo s českou vlajkou. „V Brně byla za potlesku “levicových liberálů” a za veřejné peníze odporným způsobem zhanobena státní vlajka, za kterou naši předci umírali. ‬Pamatujme si to!“ burcuje hradní mluvčí.

Poukazuje také na to, že s modrou vlajkou s dvanácti hvězdami by tímto způsobem divadelníci zřejmě nezacházeli. „‪Dokážete si představit to mediálně-aktivisticko-levicovoliberální furore, kdyby si na pódiu herečka vytáhla z přirození vlajku EU?“ zajímá Ovčáčka.

Navíc se podle něj média tomuto momentu hry, při kterém byla podle mnohých hlasů zhanobena česká vlajka, dostatečně nevěnují. „Také si všímáte, jak mediální mainstream v podstatě cenzuruje informaci o brněnském zneuctění státní vlajky? Znamená snad mlčení souhlas?“ podivuje se mluvčí prezidenta.

Ovčáček také zkritizoval šéfa Národního divadla Brno Martina Glasera, který prohlásil, že pokud má kraj problémy s některými hrami, není problém je financovat z grantů ministerstva kultury. Peníze od kraje by pak podle něj mohly být využity na jiná představení. „‪Neskutečná drzost! Když na to nedostanou krajské peníze, zaplatí to z ministerských. Svinstvo v Brně tak v každém případě zaplatí občané,“ odsoudil Glasera hradní mluvčí.

Hnutí Slušní lidé už v pondělí podalo trestní oznámení. Kromě zneuctění vlajky, které bylo podle hnutí evidentní, jde i o posouzení vystoupení umělců z hlediska možného trestného činu hanobení víry. Oznámení směřuje proti řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi, chorvatskému režisérovi hry Oliveru Frljičovi a skupině herců.

Trestní oznámení podala také senátorka Eliška Wagnerová (za SZ). Ta naopak poukazuje na jednání radikálů, kteří v sobotu na desítky minut přerušili kontroverzní představení v divadle v Brně. Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

To Ovčáka pořádně naštvalo. „Připomínáme si 100 let samostatnosti. Senátorka Eliška Wagnerová přišla s osobitým dárkem. Brání tohle,“ postěžoval si mluvčí na sociálních sítích. Přidal přitom fotku herečky, která vytahuje vlajku.

Připomínáme si 100 let samostatnosti. Senátorka Eliška Wagnerová přišla s osobitým dárkem. Brání tohle: pic.twitter.com/hSzeKeloPq

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 28. května 2018

Krok Wagnerové odsoudil také Václav Klaus mladší (ODS). „Tohle je fašismus. Snažit se zavřít do vězení lidi, když pokojnou nenásilnou formou protestují. Mimochodem proti hanobení národního symbolu (vlajky tahané z dámského přirození) a proti urážení Ježíše Krista,“ uvedl na sociálních sítích.

„A mimochodem, kdybych napsal divadelní hru třeba já a vysmíval se tam nějakému náboženství a národu a někdo si tam vyndaval evropskou vlajku ze zadku ... a přišli na premiéru demonstrovat studenti humanitní fakulty - byl by to "oprávněný protest občanů", v žádném případě výtržnost. Ředitele divadla by druhý den vyrazili, herci už by se nikde nechytli a jezdili po vesnicích¨,“ dodal ostře poslanec ODS.

Související

Více souvisejících

divadelní hra Naše násilí a vaše násilí Jiří Ovčáček Eliška Wagnerová Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy