OKD v rukou Bakaly? Strašně mě to mrzí, kaje se exministr Urban

Praha - Před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci OKD dnes mluvil exministr průmyslu Milan Urban (ČSSD). Uvedl, že pokud by věděl, že těžební společnost skončí ve vlastnictví finanční skupiny Zdeňka Bakaly, nikdy by ve vládě pro privatizaci menšinového státního podílu nehlasoval.

Odprodej menšinového podílu v OKD v roce 2004 společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy Urban hájil. "Vláda rozhodovala jako celek, rozhodla o nejvyšší nabídce, podmínkou bylo schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisí, což se stalo, takže z tohoto pohledu to probíhalo podle zákona," řekl Urban.

Cenu podílu 4,1 miliardy korun podle něho připravoval Fond národního majetku. "Pro nás bylo důležité, že cena se postupně šplhala nahoru. Byla to cena, která je označena a vyhodnocena antimonopolním úřadem a Evropskou komisí jako cena tržní, převyšovala nejvyšší nabídku, převyšovala odhad," uvedl někdejší ministr průmyslu a obchodu.

Karbon Invest pak ale prodal OKD Bakalově finanční skupině. "Strašně mě mrzí, že tehdejší nabyvatelé společnost prodali finanční skupině a že jim bylo jedno, jak s ní bude hospodařit, s tím já se neumím smířit... Kdybychom takové signály měli, tak bychom, nebo minimálně já, pro takovou privatizaci ve vládě nehlasoval," dodal Urban.

Pozdější postup označil za Koláčkovu a Otavovu chybu, když připomněl, že se za ně při privatizaci minoritního podílu státu postavil Moravskoslezský kraj, tehdejší, vedení podniku, zaměstnanci i odbory. O Bakalovi se Urban vyslovil jako o nezodpovědném finančníkovi, který místo toho aby firmu rozvíjel, s ní spíše nehospodařil správně.

Prvotní problém ale podle Urbana vznikl už tím, že stát ztratil v OKD ve druhé polovině 90. let majoritu. "Privátní subjekt si v podniku dělal, co chtěl," uvedl.

Urban byl dnes jediný z pozvané šestice svědků, které komise vyslechla. Jednání komise bylo podle něho korektní.

S výslechy svědků začala komise v pondělí, kdy přišli bývalý náměstek ministra průmyslu Martin Pecina a Kamil Rudolecký, který dříve působil v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V úterý členové vyslechli další dva lidi. Řada pozvaných svědků se z tohoto týdne omluvila včetně bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), jenž byl v době privatizace menšinového státního podílů v OKD ministrem financí. Za ni bývá Sobotka kritizován. Bakala, který žije ve Švýcarsku, pozvánku adresovanou do jeho českého bydliště nepřevzal. Komise mu ji chce doručit datovou schránkou, a to zřejmě na srpen, v němž vypsala tři termíny pro slyšení svědků.

Komise původně obeslala pozvánkou 27 lidí. "Máme devět omluvených osob a sedm osob, které nebyly zastiženy," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Tito lidé budou pozváni na slyšení v jiných termínech. Sobotkovi komise nabídla podle šéfa komise i termíny ještě na tento týden, zatím bez odezvy. A například s europoslancem Pavlem Teličkou, který dřív figuroval v orgánech některých Bakalových firem, se podle Černohorského domlouvá termín v září. K lidem, kteří si pozvánku na poště nepřevzali, patří Koláček. Z Černohorského vyjádření vyplynulo, že ve čtvrtek by mohl svědčit právník Radek Pokorný.

Související

Lubomír Zaorálek

Zaorálek chce, aby zprávu komise k OKD posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala. Chce, aby zprávu i s odbornými stanovisky dostalo k přezkumu státní zastupitelství. Státním zástupcům se chystá předložit i analýzu, kterou připravuje.

Více souvisejících

Milan Urban OKD Zdeněk Bakala privatizace Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 57 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy