Komise k OKD má za sebou víc než polovinu práce. Vyslechla členy bývalých vlád, Bakalu ne

Praha - Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci důlní společnosti OKD vyslýchala tento týden svědky. Podle předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) zhruba v 60 procentech své práce. Černohorský to řekl novinářům v závěru dnešního jednání komise. 

Před komisi dorazili například členové bývalých vlád Bohuslav Sobotka, Vladimír Špidla, Milan Urban, Jiří Rusnok a Miroslav Grégr. Přišel také například vlivný právník Radek Pokorný. S výslechy svědků je šéf komise černohorský spokojen.

Finančníka Zdeňka Bakalu, který bývá kritizován za údajné vyvádění peněz z černouhelné společnosti OKD, se členům komise zatím vyslechnout nepodařilo. Řada svědků se ze slyšení omluvila, další včetně Bakaly si předvolání vůbec nepřevzali. Někteří členové komise to přičítají době dovolených. Bakalovi dorazila pozvánka na adresu českého bydliště, ač pobývá ve Švýcarsku. Novou dostane do datové schránky.

K lidem, kteří si pozvánku na poště nepřevzali, patří někdejší spoluvlastník firmy Karbon Invest Viktor Koláček. Karbon Invest v minulosti postupně získal nad OKD kontrolu, stát mu následně v roce 2004 prodal svůj zbývající menšinový podíl. Firma pak skončila v Bakalově skupině.

Černohorský novinářům řekl, že se tento týden podařilo vyslechnout polovinu ze zhruba třicítky plánovaných svědků, kteří by měli postupně vypovídat. Nejdéle se dnes před komisí zdržel bývalý premiér Sobotka. Podle Černohorského mluvil přes tři a půl hodiny, další čas zabrala kontrola protokolu. "Patřil mezi důležité svědky a ty, kteří se podíleli stěžejně na privatizaci minoritního podílu (OKD)," uvedl.

Toho se týkala většina výslechů v tomto týdnu. Černohorský zdůraznil, že zadání komise je širší. Další svědky si komise předvolá na polovinu srpna a na září. "Když to shrnu, tak (jsme hotovi) zhruba na 60 procent, když to rozdělím úkolově," uvedl Černohorský. Zatím není schopen odhadnout, zda komise stihne svou práci dokončit do 12. října, dokdy má Sněmovně předložit závěrečnou zprávu. "Bude záležet, jak se dostaví svědci," uvedl.

Černohorský nevyloučil, že komise by mohla dospět k podání trestního oznámení. Zda je reálné, aby svou práci dokončila do 12. října, kdy má Sněmovně předložit závěrečnou zprávu, ale předjímat nechtěl.

Po prázdninách by měl vypovídat například europoslanec Pavel Telička. Telička dřív figuroval v orgánech některých Bakalových firem.

Sobotka i Urban kritizovaný prodej menšinového státního podílu v OKD hájili. Sobotka byl v té době ministrem financí, Urban ministrem průmyslu a obchodu. Oba tvrdí, že privatizace se uskutečnila podle zákona a všech pravidel za nejvyšší nabízenou cenu 4,1 miliardy korun. Problém, podobně jako Špidla, vidí Sobotka a Urban v tom, že stát ztratil v OKD už ve druhé polovině 90. let majoritu a neměl už v černouhelné společnosti vliv. Její součástí přitom byly i desítky tisíc bývalých hornických bytů. Sobotka ani Urban, jak uvedli, netušili, že OKD nakonec skončí v Bakalových rukou. Podobně se vyjádřil i někdejší náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, podle kterého vypadá privatizace OKD ze současného pohledu "hrůzostrašně".

Před dvěma roky skončila společnost OKD v insolvenci. Akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko. Byty však už součástí OKD nebyly. Za nové majitele bytového fondu vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Komise vyslýchala také úředníky nebo bývalé zaměstnance Fondu národního majetku a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Její členové mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.

Prodej menšinového podílu státu je i předmětem soudního řízení. Státní zástupce tvrdí, že jeho cena byla nejméně 9,8 miliardy korun, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud zatím nepravomocně všechny podezřelé, tedy znalce a bývalé vedoucí pracovníky Fondu národního majetku, obžaloby zprostil. Žalobce se odvolal.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Lukáš Černohorský (Piráti) Bohuslav Sobotka Vladimír Špidla Martin Pecina Zdeněk Bakala Jiří Rusnok (guvernér ČNB)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy