Tuhý boj o předsedu ČSSD: Hašek nebo Sobotka?

Praha - Novým předsedou ČSSD by se měl podle 29,2 procenta Čechů na březnovém stranickém sjezdu stát hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Jeho konkurenta Bohuslava Sobotku preferují voliči ČSSD, vyplývá to z výsledků průzkumu, které ve čtvrtek zveřejnila agentura SANEP.

Novým předsedou ČSSD by se podle názoru 29,2 procenta respondentů měl stát Hašek. Pro jeho konkurenta Sobotku by pak hlasovalo 22,3 procenta dotázaných. Někoho jiného by v čele ČSSD uvítalo 13,5 procenta respondentů. Svůj názor prozatím nemá 10,9 procenta dotázaných a 24,1 procenta respondentů je boj o křeslo předsedy sociálních demokratů lhostejný.

Podle názoru 48,7 procenta respondentů se pod vedením Sobotky nestala ČSSD důvěryhodnější politickou stranou. Opačného názoru je 32,4 procenta dotázaných.

Z pohledu voličů ČSSD (58,5 procenta) by nejlepším stranickým předsedou byl nynější úřadující předseda Bohuslav Sobotka. Pro volbu Haška se vyslovilo již jen 22 procent voličů sociální demokracie. Někoho jiného by v čele strany rádo vidělo 4,9 procenta voličů ČSSD.

Bohuslava Sobotku vnímá 64,6 procenta voličů ČSSD jako osobnost, díky níž se po odchodu Jiřího Paroubka z čela České strany sociálně demokratické stala důvěryhodnější politická strana.

Oblibu Bohuslava Sobotky mezi voliči ČSSD lze podle agentury SANEP přičíst i jisté míře konzervativnosti voličů strany, pro které může Sobotka představovat jistou garanci setrvání této strany na stávajících levicových pozicích. Z výsledků průzkumu lze vyvodit, že zatímco veřejnost považuje za kvalitnějšího kandidáta na předsedu ČSSD liberálněji a konstruktivněji smýšlejícího Michala Haška, voliči ČSSD sázejí na jistotu sociální levicové politiky prosazované Sobotkou.

Průzkum se konal ve dnech 31. ledna až 7. února na vybrané skupině 13 860 dotázaných.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Michal Hašek ČSSD

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy