Návrat cigaret do hospod? Část senátorů se opět snaží prolomit protikuřácký zákon

Praha - Nový návrh šesti senátorů v čele s Ivo Valentou (za Soukromníky) opět požaduje, aby byly v restauracích kuřárny bez obsluhy. Podobný záměr horní komora přitom odmítla loni v prosinci, aktuální předlohu bude schvalovat zřejmě až v povolebním složení.

Ústavní soud v dubnu nezrušil úplný zákaz kouření ve veřejných prostorech a v zákoně provedl jen dílčí škrty. Podle květnového průzkumu Univerzity Karlovy ve spolupráci s agenturou Ipsos podporuje úplný zákaz kouření 71 procent Čechů. 

Nový návrh senátorů počítá s tím, že by v restauracích mohli jejich majitelé obnovit kuřácké prostory, které by nesměly přesáhnout 30 procent celkové plochy. Vnášení jídel nebo vstup mladistvých do těchto prostor by mělo být nově přestupkem. Autoři předlohy také chtějí, aby se zákaz nevztahoval na malé bary a pivnice do 80 metrů čtverečních, kde se nepodává jídlo.

Předkladatelé novely, mezi nimiž jsou zástupci ODS a STAN, zdůvodnili prolomení zákazu mimo jiné tím, že nevedl k poklesu spotřeby tabákových výrobků či snížení počtu mladých kuřáků. Žádnou statistiku ovšem nepředložili.

Senátoři chtějí tak jako u předchozích úprav zrušit zákaz prodeje alkoholu osobě, o které by pak mohly pod jeho vlivem ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek. "Jde o absurdní přenos odpovědnosti za činnost dospělé osoby na prodávajícího alkoholický nápoj," argumentují předkladatelé novely. Ústavní soud ale tuto pasáž v zákoně ponechal.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Téměř čtvrtina Čechů je závislá na tabáku, alkohol často pije 16 procent lidí

V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Zejména mladí od 15 let častěji sahají po alternativách, aniž by před tím kouřili klasické cigarety. Co se týká alkoholu, v mezinárodním měřítku zůstává Česká republika mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku. Ten vyhlašuje Světová zdravotnická organizace  již od roku 1987 a připadá na 31. května. Vyplývá to z tiskové zprávy Státního zdravotního ústavu.

Více souvisejících

Kouření Senát ČR Restaurace zákony Ivo Valenta (zakladatel Synot)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy