Proč Česká republika potřebuje sociální demokracii? Budete koukat

Komentář Petra Šulky – Česká sociální demokracie je na naše nejstarší politická strana, která letos oslaví 150 let. Vzhledem k jejímu stavu a rozhádanosti jejích členů se zdá, že již mnoho dalších natož kulatých výročí neoslaví, a poslední socialista v zadluženém Lidovém domu zhasne.

Přesto lze tvrdit, že sociální demokracii a tradiční levici, na rozdíl od různých levicových sociálních inženýrů, potřebujeme. Stav sociálních a pracovních práv v České republice není ani zdaleka srovnatelný se Západní Evropou. Samozřejmě, že asi jen málokdo to chce dopracovat do odborářské diktatury typu Francie a Itálie, přesto práva českých zaměstnanců, která dnes již mají, by měla být alespoň vymahatelná, a zaměstnavatelé by je měli dodržovat.

Podobná situace je i v sociální sféře. Pokud se člověk rozhodne žít z dávek, systém jej nenutí nic sám se sebou dělat. Stačí přinést na pracovní úřad, který má toto jméno z naprosto neznámých účelů, několik razítek a můžete žít v klidu dál. Přitom je tu inspirace v zahraničí. V Dánsku nebo Finsku jsou sociální dávky vysoké, ale stát po lidech za to něco chce.

Ne, nechce hloupou službu pro města jako u nás, kterou by měli vykonávat lidé, kteří na víc nestačí za slušný plat dovolující jim žít a žebračenky.  Je zde odbouraná hranice 26 let pro přiznání studentských benefitů, a lidé si mohou doplňovat a měnit kvalifikaci. Pracovní síla pak patří k nejkvalifikovanějším na světě a i nezaměstnanost, především ta dlouhodobá je nízká. U nás se spíše zdá, že systém naopak podporuje ty, co školu skončí, co nejdříve a odejdou na úřad žádat o pomoc.

Podobná absurdní situace je u nás i ve výplatě dávek na bydlení. Stát se neptá, v čem a jak lidé co dávky pobírají žijí. Nezajímá ho dokonce jestli pronajímatelé platí do fondů oprav či dokonce za vodu, teplo a elektřinu. Prostě jen tupě vyplácí. Výsledek? Za špinavý pokoj s koupelnou na chodbě se platí tolik, jako za nájem bytu v lepší čtvrti. Mnohá bytová družstva balancují na hraně krachu, a ostatním nájemníkům je kvůli dluhům pronajímatelů vypínána voda. Ghetta rostou jako houby o dešti.

Ministryně sociálních věci Michaela Marksová nedokázala za čtyři roky ve vládě najít lepší řešení než zavedení bezdoplatkových zón, které naopak sociální vyloučení mnohých chudých rodin ještě podpoří a zapříčiní vznik dalších ghett. Zákon o startovacích bytech a sociálním bydlení, kde by byly nejen rozumné nájmy, ale i někteří nepřizpůsobiví pod kontrolou, nebyla schopna připravit. Nyní zřejmě na tuto novelu a reformu tohoto zvrhlého systému ČSSD rezignovala definitivně.

Žijeme v zemi, kde každý desátý žije pod hranicí chudoby a kde stejný počet obyvatel žije v exekuci. Situace s exekucemi je absurdní. Uveďme si příklad z Ústí nad Labem. Žena jela načerno a byla chycena revizorem. Pokutu zaplatila. Po čase se ovšem u ní objevil exekutor. Důvod? Zapomněla zaplatit 11 Kč za jízdenku. A kolik po ní exekutor chtěl? Přes 14 000 korun.

Samozřejmě nelze tvrdit, že všichni lidé s exekucí jsou beránci. Ale pokud značné procento lidí v exekuci tvoří mladí lidé, za které v dětství rodiče nezaplatili za odpad nebo pokutu za jízdu na černo, a je, jako první při vstupu do života, čeká exekutor s výměrem, který je díky jeho poplatkům tisícinásobně vyšší než samotný dluh, je tu něco dost špatně. A to již raději nezmiňujeme, že tito lidé, kvůli často nesplatitelným dluhům končí na úřadě, a pracují na černo.

A co na tyto výzvy ČSSD? Největší reformou, kterou za čtyři roky ČSSD prosadila byla inkluze. O té sice Kateřina Valachová tvrdí, že je již nezvratitelná, ale současné vedení ministerstva školství ji krůček po krůčku omezuje. Jinak se ČSSD utápí ve sporech. Bývalý předseda strany Bohuslav Sobotka, konzervativce, kteří se soustředili na podobné otázky odstavil, a obklopil se liberály a snažil se soustředit na městské liberály.

Otázky genderu, menšin nebo multikulturalismu vystřídaly tradiční sociálně demokratická témata. Nové vlajkové lidi  socialistů ovšem u nás skutečně mnoho lidí neoslovuje a přišel volební pád. Po odchodu Sobotky se strana zatím nepokouší o nějakou programovou sebereflexi.  Místo ní mezi novým předsedou Hamáčkem a platformou zachraňme sociální demokracii vedenou místopředsedou Zimolou dochází k hádkám, o to, kdo může za volební blamáž, kdo uznává evropské hodnoty a kdo by měl jít.

Jak je vidět je u nás více než mnoho sociálních problémů, které si zaslouží pozornost a rychlé a rozumné řešení. Mnohé z nich jsou velmi složité a jejich řešení zabere mnoho let. Na jiné by však stačil jeden prostý zákon, který by pomohl a zlepšil život mnoha lidem. Tyto témata doslova leží na zemi a mají obrovský voličský potenciál. Pokud se jich nechopí naše nejstarší strana, někdo se již nepochybně najde. Mezi sociálně demokratickou stranou a sociálním myšlením je totiž rozdíl. To má delší životnost než 150 let nebo jedno období vlády a socialisté na něj rozhodně nemají patent.  

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Hamáček Bohuslav Sobotka Jiří Zimola Sociální bydlení Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy