Rozpočet dohledového úřadu nad stranami narazil ve výboru, pro byli jen dva poslanci

Sněmovní kontrolní výbor dnes nedoporučil Sněmovně, aby schválila rozpočet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stan a politických hnutí. Poslancům se zdál návrh rozpočtu nedostatečně zpracovaný, chyběly jim v něm některé údaje, někteří mu vytýkali údajnou nadsazenost některých výdajových položek. Úřad má dostat v příštím roce 34,8 milionu korun, což je zhruba stejně jako letos. Poslední slovo k jeho rozpočtu však bude mít Sněmovna.

Zpravodaj k návrhu rozpočtu Vladimír Koníček (KSČM) sice načetl doporučující usnesení, pro něj ale hlasovali jen dva poslanci. Další dva byli proti a zbytek členů výboru se zdržel, takže kladné doporučení neprošlo. O rozpočtu tak rozhodne plénum Sněmovny.

Předseda úřadu Vojtěch Weis řekl po jednání ČTK a Českému rozhlasu, že debatu výboru považuje za korektní, je spokojený a nic jiného nečekal. "Výhrady vnímám, očekával jsem, že průběh jednání bude takový, jaký byl. Spíše jsem čekal větší výhrady, ale nepřekvapuje mě to," řekl. "Náš úřad je úřad, který je tady proto, aby nebyl, řekněme, sympatický některým osobám a nebudu říkat, kterým," dodal.

Předseda výboru Roman Kubíček (ANO) řekl Weisovi, že kdyby jeho úřad zpracoval zprávu k návrhu rozpočtu podobně jako třeba Nejvyšší kontrolní úřad, který dává jiným úřadům za vzor, neměli by se poslanci na co ptát. Výbor si následně pod předsedy úřadu vyžádal podrobnější popis výdajových položek v rozpočtu úřadu a požádal ho i o plán kontrol na příští rok s vymezením zodpovědnosti jednotlivých členů úřadu.

Poslanec Koníček poukazoval na to, že kontrolovat strany a hnutí mají hlavně členové úřadu, kterých je celkem pět. Proto mu připadá nefér, že si úřad stěžuje na to, že má na kontrolu málo lidí. Člen úřadu Tomáš Hudeček však argumentoval, že je nereálné, aby na kontrolu hospodaření stran chodil jeden člen úřadu. Na kontrolu hospodaření politických stran by měl chodit jeden člen a s ním alespoň jeden zaměstnanec a nejlépe dva, dodal.

"Ten kapitolní sešit je velmi útlý a ostatní kapitoly využívají ten sešit k popisu toho, co za ty peníze, které dostanou, budou realizovat. To tady úplně chybí," řekl Koníček. Některé položky v rozpočtu jsou podle něj přemrštěné. Poukazoval na to, že v internetovém registru smluv není moc smluv, které úřad uzavřel. Vyslovil pochybnosti o tom, za co úřad peníze utrácí.

Jiří Bláha (ANO) se pozastavil například nad tím, že úřad chce pořídit dlouhodobý hmotný majetek v hodnotě 131.000 korun na jednu osobu. Poukázali na to, že podle rozpočtu spotřebuje úřad na každého zaměstnance 100 litrů vody denně. "Buďto si přestaneme hrát na schovávanou, nebo si řekneme na rovinu, že ty peníze potřebujete někde jinde a potřebujete je převést," dodal.

Koníček v této souvislosti poznamenal, že pro letošní rok počítal úřad s výdaji na studenou vodu 29.000 korun a na příští rok s částkou 35.000. Podle dostupných údajů vynaložil jen 4000 korun.

Weis mimo jiné řekl, že zásadní část rozpočtu tvoří výdaje na platy, u nichž nelze vzhledem k mzdovému vývoji očekávat pokles. U provozních výdajů úřad setrval na zhruba stejné úrovni. Poukazoval na to, že první a druhý rok fungování nového úřadu je doba, kdy si musí porovnat, co ve skutečnosti potřebuje. Úřad začal fungovat loni. Uvedl také, že není v zájmu úřadu, aby fungoval v pronajatých prostorách, ale v budově v majetku státu, kterou by spravoval. Úřad by chtěl také přijmout tři nové lidi. Podle Weise potřebuje alespoň jednoho nového analytika a dva právníky. Nynější dva právníci, kteří píšou správní rozhodnutí, jsou podle něj přetížení.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí sídlí v Brně. Kromě jeho předsedy Weise stojí v jeho čele další čtyři členové, celkem v něm pracují dvě desítky lidí. Dohled nad financováním politických stran a hnutí převzal úřad od sněmovního kontrolního výboru, stranické výroční zprávy za předchozí rok dostal ke kontrole poprvé letos na jaře. Úřad hlídá i dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Nejvyšší pokuty za porušení volebních pravidel dostaly ANO a KSČM

Nejvyšší pokutu za porušení pravidel během loňských senátních voleb dostalo hnutí ANO a komunisté. Obě strany musely shodně zaplatit 35.000 korun, informuje server iROZHLAS.cz. Komunisté nezveřejnili všechny informace o dárcích a bezúplatném plnění, hnutí ANO zase správně neoznačilo předvolební inzerát.

Více souvisejících

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Poslanecká sněmovna Vladimír Koníček rozpočet

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy