Onderkova hvězda stoupá? Dostal právo zastupovat ČSSD místo Zimoly

Vedení ČSSD dnes rozhodlo, že místo Jiřího Zimoly, který ve středu rezignoval na funkci statutárního místopředsedy strany, bude moci stranu zastupovat místopředseda Roman Onderka. Nového statutárního místopředsedu se zbytkem lídrů zvolí sjezd v březnu. Po zhruba hodinovém jednání stranického grémia to novinářům řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Hamáček uvedl, že grémium muselo na Zimolovo rozhodnutí reagovat. "Vzalo to (odstoupení) na vědomí a pověřilo zastupováním předsedy místopředsedu Romana Onderku," konstatoval Hamáček. Jde podle něj o formální krok pro případy, kdy je například šéf strany mimo republiku a je nutné řešit aktuální agendu.

Hamáček uvedl, že sám měl podobné pověření před letošním sjezdem, kdy socialistům po odstoupení někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky scházel předseda a stranu řídil tehdejší statutární místopředseda Milan Chovanec. "Obecně jsem pak diskutovali o dalších událostech tohoto týdne, ale žádné závěry jsme nepřijímali," uvedl.

Onderka ocenil, že dostal důvěru. "Někdo musí stranu zastupovat, pokud není předseda přítomen," uvedl. Volit nového statutárního místopředsedu podle Hamáčka postrádá smysl vzhledem k tomu, že celé vedení skončí začátkem března. Jiná by byla situace, kdyby se sjezd chystal až za rok či dva, dodal. Onderka uvedl, že při aktuálním rozdělení kompetencí je strana schopná situaci do sjezdu zvládnout.

Zimola své odstoupení odůvodnil tím, že představitelé širšího vedení ČSSD nemají zájem na změně strany, o kterou chtěl usilovat. Někteří vlivní představitelé strany podle něj usilují o udržení své moci a používají stranu jako rukojmí pro své zájmy. "Mě jeho rezignace překvapila, neměl jsem žádné signály, že něco takového chystá," zopakoval Hamáček. Podobné ohlasy jsou i z regionů, dodal.

ČSSD se do březnového sjezdu nechystá vybírat Zimolova nástupce, lídři sociální demokracie se tak mají dnes zabývat i tím, kdo přebere Zimolovu agendu. Místopředseda ČSSD Martin Netolický to však glosoval s tím, že to nebude časově náročné. "Pan kolega (Zimola) sice vytvářel dojem, že je nejpracovitější, ale máme trochu jiné zkušenosti, takže myslím, že debata o těchto kompetencích bude velmi rychlá," řekl novinářům.

Onderka byl k Zimolovu rozhodnutí kritický. Uvedl, že by ho chápal bezprostředně před měsícem po komunálních volbách či po nedávném zasedání stranického ústředního výboru, kde Zimola neuspěl se svými návrhy. "Ale když po zasedání výboru řekne na kamery a nám nejbližším kolegům, že je stále v tandemu Zimola - Hamáček a následně udělá po dvou týdnech něco takového, tak si to nedokážu jinak vysvětlit, než přípravou na něco. A to může být sjezd," řekl Onderka.

Zimola ve středu odmítl, že by měl ambici kandidovat na sjezdu na předsedu. Onderka však upozornil na to, že při tom použil slova "v této chvíli". "To je potřeba brát v potaz, politici mají ve zvyku vyjadřovat se vždy pregnantně," uvedl. Onderka proto nevylučuje, že Zimola se bude v březnu chtít ucházet o funkci ve vedení ČSSD.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jiří Zimola Jan Hamáček Praha Roman Onderka

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy