ČSSD vládu potopí? Babiš je pro nás koule na krku. Míříme na politický hřbitov, zní ze strany

Pro další osud vlády Andreje Babiše bude rozhodující postoj vládní ČSSD. Vedení a poslanci sociálních demokratů se sejdou ve středu. Někteří straníci ale dali jasně najevo, že chtějí, aby Babiš už dál premiérem nebyl.

Ze sociální demokracie znějí hlasy volající po odchodu strany z vlády. Pro tuto možnost se vyslovil například místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale důvod pro odchod strany z kabinetu nevidí.

Postupně se ale ozývají i další straníci. „Pro ČSSD je Andrej Babiš koulí na krku. Ať již dnes vedení této strany rozhodne jakkoliv, nekonečná kauza Andreje Babiše potáhne ČSSD dále ke dnu. Taková je cena, kterou naše nejstarší politická strana platí za strategicky chybné rozhodnutí jít s trestně stíhaným oligarchou do vlády,“ myslí si někdejší europoslanec Libor Rouček.

Netolický před pár dny na sociálních sítích zveřejnil velmi ostrý komentář. „Už to stačilo. Nedá se hájit neobhajitelné. Odstupte! Právě v těchto dnech jsem šťastný za to, že jsem regionální politik a nemusím poslouchat dlouhé proslovy jak se všichni spikli a "všeci kradnú",“ uvedl Netolický na facebooku ve chvíli, kdy byla zveřejněna reportáž novinářů serveru Seznam Zprávy o Andreji Babišovi mladším.„Pane premiére, prosím Vás v zájmu České republiky, kterou mám tolik rád, odstupe. Vždyť ANO přece může vést vládu i bez Vaší přímé účasti. Opravdu upřímně prosím, ukončete tuto trapnou epizodu české politiky,“ dodal tehdy Netolický.

Také krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval vedení strany, aby se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo zasadilo o výměnu na pozici premiéra. Pro zajištění nestranného vyšetřování požadují pražští sociální demokraté také to, aby ministerstvo spravedlnosti přešlo od hnutí ANO pod ČSSD.

Pokud hnutí ANO personálním požadavkům nevyhoví, měli by podle pražské ČSSD ministři strany na posty v kabinetu rezignovat a připojit se k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Tuto výzvu ale ostře odsoudil bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který vstup do vlády s hnutím ANO podporoval. „Vedení pražské organizace ČSSD se “ziskem” 2.7% v komunálních volbách radí vedení ČSSD ve vládní krizi? Směr - za nimi, tedy politický hřbitov a Okamura může začít slavit,“ rýpnul si Hašek. „AB nikdy nebyl můj šálek kávy a já jeho. Ale nemám rad tyhle “hony na zakázku”,“ poznamenal.

V uplynulých dnech klimatizoval i stranického kolegu Netolického za to, že Babiše vyzval k odstoupení. „Názory každého člověka se vyvíjejí a v čase i mění . Za poslední rok mám u Martina Netolického pocit, že se názorově vydal k TOP09, byť zatím ještě v oranžovém odstínu,“ vzkázal Hašek.

Opozice má momentálně 92 hlasů pro nedůvěru vlády. Potřebuje jich ale nejméně 101, tedy alespoň devět poslanců z vládních stran nebo z KSČM. Sociální demokraté mají stejně jako komunisté 15 poslanců. Hlasovat se bude už v pátek. 

Platforma Zachraňme sociální demokracii, k jejímž iniciátorům patří bývalí místopředsedové strany Jiří Zimola a právě Michal Hašek, naopak vyzvala vedení ČSSD k setrvání v koaliční vládě.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Andrej Babiš Martin Netolický (ČSSD) Libor Rouček Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 41 minutami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku

Za pouhých pár měsíců před dosažením čtvrtstoletí ve funkci, ruský vůdce, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, Vladimir Putin v úterý složí přísahu na kopii ústavy a zahájí další šestileté funkční období prezidenta, které bude opět provázáno s mimořádnou mocí.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy