Platí vás Soros, pustil se do TI Valentův server. Od „jemu blízké nadace“ loni nedostala ani korunu

Transparency International včera podala podnět ke zlínskému magistrátu, který by se měl v následujících dnech a týdnech věnovat podezření z možného střetu zájmů senátora Iva Valenty, jenž je členem senátorského klubu ODS. Jeho server se ve stejný den opřel do financování nevládní neziskové organizace.

Senátor Valenta je podle TI skrytým majoritním akcionářem společnosti OUR MEDIA, která vlastní společnost provozující vysílání TV BRNO 1. Existuje tak prý důvodné podezření, že jako veřejný funkcionář porušuje ustanovení zákona o střetu zájmů.

Jeho současnou podobu považuje TI za nekompletní. Zákon totiž zakazuje některým funkcionářům ovládat subjekty, které provozují veřejné rozhlasové nebo televizní vysílání či vydavatelství periodického tisku.

Zákon však již nepamatuje na internetová média, vydávání tisku ze zahraničí a jeho případný dovoz do České republiky či vlastnictví médií pod hranicí ovládání (vlastnictví podílu nižšího než 50 %). „Podle nás to však není záměr, jako spíš mezera v zákoně,“ říká k tomuto tématu právník TI Jan Dupák.

Valenta vlastní prostřednictvím zmiňované společnosti OUR MEDIA mimo jiné internetový server Parlamentní listy, který tedy zákonu o střetu zájmů (tzv. Lex Babiš) nepodléhá. Právě na něm včera vyšel článek popisující financování Transparency International.

Autor jej údajně psal v souvislosti s předcházejícím podnětem TI na premiéra Andreje Babiše, nikoliv kvůli podnětu na skrytého vlastníka serveru Iva Valentu. Článek však vyšel přesně ve stejný den, kdy TI informovala o svém podnětu na uherskohradišťského senátora a podnikatele.

Ač Nadace Open Society Fund není dlouhodobě nejvyšším donorem Transparency International, nepřekvapí, že se autor zaměřil právě na ní. K jejímu založení totiž přispěl americký miliardář maďarského původu George Soros, Parlamentní listy ji tím pádem označují za „jemu blízkou nadaci“.

Podle Parlamentních listů přispěla Nadace OSF v letech 2009-17 téměř 9 miliony korun na projekty TI. Zástupci Open Society Fundu však na svém webu informují, že v inkriminovaném období se organizace osamostatnila. Soros jí od roku 2012 nepodporuje a nadace shání prostředky sama.

Open Society Fund přispěl Transparency International naposledy v roce 2016, a to částkou 376 477 korun, která tvořila 4 % tehdejších příjmů nevládní organizace. Peníze přispěly např. na projekty přípravy nového zákona o financování politických stran či studijní cesty do Norska.

V loňském roce tvořily příjmy české pobočky Transparency lehce přes 9 milionů korun, Nadace OSF už mezi dárci nebyla. Nejvíce peněz poslala už tradičně Ministerstva zahraničních věcí či vnitra, ale rovněž Evropská komise či úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Související

Ivo Valenta

Podnikatel Ivo Valenta se vzdal mandátu krajského zastupitele

Podnikatel Ivo Valenta (za Soukromníky) se vzdal mandátu zastupitele Zlínského kraje. Díky preferenčním hlasům jím byl znovu zvolen v letošních krajských volbách. Uvolněné místo v krajském zastupitelstvu zaplní Michal Dvouletý, zastupitel Uherského Hradiště a krajský předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji, uvedl dnes Valenta v tiskové zprávě. V minulém volebním období zasedali v krajském zastupitelstvu Valenta i Dvouletý.

Více souvisejících

Ivo Valenta (zakladatel Synot) transparency international Parlamentní listy

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy