Šéfové parlamentu obědvali se Zemanem: Divoký brexit podle Kubery nebude, Vondráček věří ve zdravý rozum

Navzdory odmítnutí dohody o odchodu Británie z Evropské unie divoký brexit nenastane, míní předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Řekl to dnes novinářům po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Hlava státu má podle Kubery na dění kolem stejný názor. Vondráček svůj odhad řešení situace prozradit nechtěl, tvrdý brexit si ale nepřeje.

"Já si pořád myslím, že nakonec dojde k nějakému slušnému rozchodu. Nedojde k tomu divokému rozchodu, je to taktika z obou stran (Británie i EU)," uvedl Kubera.

Předseda Senátu se nedomnívá, že Británie uspořádá nové referendum o odchodu z EU. Podle Kubery vláda Theresy Mayové přečká dnešní hlasování o nedůvěře a bude pověřena vyjednat pro Británii lepší podmínky. "Myslím, jsme byli v tomto ve shodě," uvedl Kubera na dotaz, zda má stejné stanovisko i prezident.

Pan prezident přivítal na Pražském hradě u příležitosti novoročního oběda předsedu Senátu Jaroslava Kuberu a předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. pic.twitter.com/r0zy14Y3wj

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 16. ledna 2019

Podle Vondráčka je opravdu už "nejvyšší čas na nějaký zdravý rozum". "Snad ty strany dojdou k nějakému řešení. Ani jeden z nás si nepřejeme tvrdý brexit. Na tom jsme se shodli," řekl předseda dolní komory. Až po 29. březnu, kdy má Británie opustit EU, hodlá prozradit, zda vyšel jeho odhad. "Jaký je odhad můj, nebudu to říkat veřejně. Ne že bychom se vsadili, ale řekl jsem (Zemanovi) nějaké možnosti," uvedl Vondráček.

S prezidentem se předsedové parlamentních komor dotkli také koordinace zahraničních cest, která bude také předmětem schůzky všech nejvyšších ústavních činitelů včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), která bude na konci ledna. Podle Vondráčka klade Zeman větší důraz na ekonomickou diplomacii. Kubera uvedl, že se podobně jako Zeman chystá na Slovensko.

K tématům podle Kubery patřila Zemanův tlak na přesídlení české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Podle Kubery bude snaha získat pro podobný krok i další státy. "Není dobré to uspěchat, abychom nebyli jedinými. Vypadá to, že některé země visegrádské čtyřky by se k tomu taky připojily," uvedl Kubera.

Předseda Senátu opětovně pozval Zemana do horní komory, aby přišel senátorům představit prorektora Karlovy univerzity Aleše Gerlocha jako kandidáta na ústavního soudce. "Jak si poznamenal pan (hradní) kancléř (Vratislav) Mynář, snad se zadaří. Byl bych velmi rád k narovnání vztahů mezi prezidentem a Senátem, kdyby pan prezident přišel," řekl Kubera. Vztahy Zemana s horní komorou ochladly poté, co hlava státu opakovaně vybízela k vyhladovění, tedy omezení výdajů Senátu. Členové horní komory patří k hlasitým kritikům Zemanových kontroverzních kroků.

Zeman podle Kubery zopakoval, že nepodepíše uzákonění sňatků gayů a leseb. Problém to bude prosadit podle Kubery jak ve Sněmovně, tak v Senátu. Horní komora naopak patrně jednotně nekývne na ústavní zákon o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu ani výměnou za to, že by současně dostal 60 dnů místo nynějších 30, které na projednávání zákonů má. "Chtějí nám hodit kousek svíčkové za to, když jim schválíme zákon o NKÚ," poznamenal Kubera.

Možnost úpravy návrhu brexitové smlouvy země unijní sedmadvacítky nevidí. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).  Připomněl, že Česko se chystá i na možnost tvrdého brexitu, tedy chvíli, kdy Británie odejde 29. března z unie bez dohody o další spolupráci.

Petříček nicméně uvedl, že Británie i Česko mají zájem na tom, aby odchod byl řízený tak, aby se především pro občany žijící v opačných zemích nic nezměnilo a aby bylo možné pokračovat v obchodu. "Velká Británie odchází z unie, nikoli z Evropy. I v budoucnu to bude náš partner. Nicméně v tuto chvíli je míč na britské straně, očekáváme, že v pondělí britská strana předloží plán B," uvedl Petříček.

Zopakoval, že Česko se připravuje i na variantu tvrdého brexitu. "Chceme, aby čeští občané mohli ve Velké Británii zůstat a měli co nejsnadnější registraci podle dojednaných pravidel," uvedl.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Brexit Miloš Zeman Česká republika Velká Británie Miroslav Petřík (ČSSD) Radek Vondráček (ANO) prezident čr

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy