Úředníci ponesou větší odpovědnost? Návrh SPD je před schválením

Sněmovna dnes posunula do závěrečného kola schvalování předlohu poslanců SPD, která by podle nich měla zvýšit odpovědnost zástupců státu za svěřený majetek. Poslanci o ní budou hlasovat nejdříve v polovině února, přičemž ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí novely.

Poslanci SPD navrhli, aby úředníci svěřený majetek spravovali s péčí řádného hospodáře. Někdejší vláda ANO sice s návrhem vyslovila nesouhlas, návrh na zamítnutí však v úvodním sněmovním kole nezazněl a poslanci ho propustili do dalšího projednávání.

Zástupce předkladatelů a předseda SPD Tomio Okamura v prvním čtení řekl, že tato problematika je již legislativně upravena, podle něj však málo viditelným a nejednoznačným způsobem, který dává mnoho prostoru ke spekulacím a neefektivitě při vymáhání náhrady škody.

Vláda ve svém nesouhlasném stanovisku argumentovala tím, že navrhovaná právní úprava se jeví jako nadbytečná, neboť vymezení nezbytných povinností při hospodaření s majetkem státu je zákonem upraveno dostatečně, jednoznačně a přehledně. Vládní legislativci navíc upozornili na nejasný vztah navrhovaného spravování majetku s péčí řádného hospodáře k nynější zákonné povinnosti starat se o něj s odbornou péčí.

V minulém volebním období obdobnou snahu Sněmovna zamítla už v úvodním kole. Zavedení pojmu péče řádného hospodáře do zákona prosazoval Úsvit, když jej vedl ještě Okamura. Tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL označila návrh za nadbytečný a duplicitní.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna úřady Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy