Babiš sepsul černošické úředníky: Měli by se spíš starat o úklid sněhu. Pak ale přišla rázná odpověď

Černošický úřad rozhodl, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů. Za přestupek mu podle Práva udělil pokutu 200.000 Kč. Babiš si to ovšem nenechal líbit, už v úterý informoval, že jeho právníci proti rozhodnutí Černošic podali odvolání. Jak ale upozorňuje politik TOP 09 František Laudát, celý případ má jeden zásadní háček.

Šéf ANO a předseda vlády čelí podezření, že i když je vysokým ústavním činitelem, prostřednictvím holdingu Agrofert dál ovládá média. Jenže sám Babiš s takovým závěrem nesouhlasí - poukazuje především na to, že holding vložil do svěřenských fondů.

V první řadě je prý přesvědčen, že úřad v Černošicích nemůže v tak složitém případě vůbec rozhodovat. „Prosím vás, jak může úřad, který má pár zaměstnanců, rozhodovat o takto komplikované záležitosti,“ divil se Babiš v rozhovoru pro Právo.

Podle něj by se měl věnovat úplně nikým věcem. „Je to absurdní. Úřad v Černošicích by měl spíš organizovat úklid sněhu. Plus stavební povolení, nevím, co tam všechno řeší. Místo toho rozhodují o takové kauze,“ dodal.

Na spor mezi černošickým úřadem a Babišem se zaměřil také někdejší poslanec TOP 09 František Laudát. Podle něj má kauza dvě fáze. „Ohýbání práva: úřad v Černošicích napařil premiérovi Babišovi pokutu 200 tisíc korun za porušení zákona o střetu zájmů. Ten se dle svých slov odvolá k vyšší instanci, v tomto případě ke středočeskému krajskému úřadu," připomněl bývalý poslanec.

V tom by ale podle něj mohl spočívat ten zásadní problém. „Ve Středočeském kraji vládne tvrdou rukou jistá Jaroslava Jermanová z ANO společně s komunisty a socialisty. Odvolacímu orgánu vůbec nezávidím, protože tlak na zrušení černošického verdiktu bude enormní. Takže výrokem ve věci kauza střetu zájmů Andreje Babiše nekončí, ale začíná,“ domnívá se Laudát.

Černošická městský úřad je úřadem s rozšířenou působností pro obec Průhonice. Právě tam premiér Babiš žije. Správní řízení s premiérem bylo zahájeno koncem loňského listopadu, podnět odeslala v srpnu na lidskoprávní organizace Transparency International ČR.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Agrofert František Laudát

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy