Krym byl přeměněn na vojenskou základnu, tvrdí ukrajinský velvyslanec v ČR

Nejdůležitějším a nejnebezpečnějším následkem ruské okupace poloostrova Krym je skutečnost, že byl přeměněn na vojenskou základnu, na které mohou být jaderné zbraně. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Rusko podle něj neustále navyšuje počet vojáků, umisťuje na poloostrově moderní zbraně, začalo také s urychlenou revitalizací starých sovětských zbrojovek, letišť, úložišť, mimo jiné pro jaderné zbraně.

Znepokojující je také situace z hlediska lidských práv na Krymu. "Ideologie vojenského shromaždiště určila směřování všech jiných oblastí života na Krymu," řekl Perebyjnis.

"Pro potřeby vojenské základny Rusko nepotřebuje 2,5 milionu obyvatel na poloostrově, navíc obyvatel, kteří jsou zvyklí na demokratické ukrajinské poměry a svobodu projevu," doplnil. Proto podle velvyslance Rusko začalo hned po obsazení vytlačovat původní obyvatelstvo a nahrazovat jej "poslušnými migranty z Ruska".

Venkovní výstava fotografií o událostech Euromajdanu v Kyjevě v roce 2014 je k vidění před budovou Velvyslanectví Ukrajiny.Hrdinové neumírají.Fotograf - Olexij Furman.#Euromaidan #Maidan pic.twitter.com/St7a3l20MI

— UKR Embassy in CZE (@UKRinCZE) 20. února 2019

Posledních pět let podle Perebyjnise přineslo také fatální následky pro ekologickou situaci na poloostrově. "Nezodpovědné hospodaření Ruska na poloostrově jako na nevlastním statku negovalo všechno, co Ukrajina pěstovala a rozvíjela desítky let," řekl. Problémy se do značné míry vyhrotily v průběhu nezákonné výstavby takzvaného krymského mostu, který spojuje ruskou pevninu s Krymem. "Nejen, že je obtížnou překážkou pro lodní dopravu a navigaci, ale má výrazně negativní vliv na přírodní prostředí Černého a Azovského moře," poznamenal velvyslanec.

Přesto ale Ukrajina v poslední době dosáhla značného pokroku. Ukrajinská ekonomika podle Perebyjnise roste 12. čtvrtletí po sobě. Země také započala s reformami, mezi kterými velvyslanec zmínil deregulaci podnikání, zlepšení podnikatelského prostředí, zvýšení efektivity správy státních investic a státního sektoru ekonomiky, úspěšnou realizaci asociační dohody Ukrajiny s Evropskou unií a zavedení zóny volného obchodu.

"Podíl vývozu například do Evropské unie v rámci celkové struktury ukrajinského vývozu činí dnes víc než 42 procent. To znamená, že Evropská unie se stala hlavním obchodním partnerem Ukrajiny. V roce 2018 jsme prodávali do Evropské unie více zboží, než kterýkoli jiný rok předtím v historii hospodářských vztahů mezi Ukrajinou a Evropskou unií," řekl Perebyjnis. Zmínil také ukrajinským parlamentem nedávno schválený ústavní dodatek, který zavazuje zemi k členství v EU a Severoatlantické alianci.

Ukrajina se podle diplomata neobejde bez pomoci mezinárodního společenství. Podle něj je nutné zapojit nové nástroje tlaku na Moskvu, zesílit sankce a politickou izolaci. "Jsme přesvědčeni, že je nutno přijít na novou úroveň omezujících opatření vůči Rusku, které by se přibližovaly někdejším opatřením vůči Sovětskému svazu nebo jiným totalitním režimům," poznamenal Perebyjnis. Česku poděkoval mimo jiné za "důslednou politiku neuznání ruského pokusu o anexi Krymu."

Referendum o připojení Krymu k Ruské federaci se uskutečnilo 16. března 2014 a 96,8 procenta hlasujících se v něm vyslovilo pro spojení s Ruskem. Už v únoru obsadili parlament na Krymu a budovu místní vlády neoznačení vojáci. Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajně potřebě chránit životy Rusů na Krymu.

Související

Chlapec na videu plivl ukrajinské spolužačce do tváře.

Školák poplival Ukrajinku a ještě se tím chlubil. Rakušan chování odsoudil

Ukrajinská dívka si natočila video, na němž ji skupinka českých dětí slovně a fyzicky napadá kvůli jejímu původu. Agresivní chlapec na snímku vychvaloval Rusko a jakmile se ohradila, plivl jí do tváře. Video sdílené na Twitteru získalo pozornost ministra vnitra Rakušana i školství Beka. Matce dítěte se podařilo získat právníka, který situaci bude řešit.
Jevhen Perebyjnis

Ukrajina chce ještě letos jednat o vstupu do Evropské unie

Ukrajina by chtěla podle náměstka ukrajinského ministra zahraničí Jevhena Perebyjnise zahájit jednání o vstupu do EU letos v prosinci. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by tomu mohla pomoci i konference šéfů parlamentů zemí EU a kandidátských států, která se za měsíc uskuteční v Praze. 

Více souvisejících

Jevhen Perebyjnis Ukrajinská krize Krym velvyslanectví Ukrajiny

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 53 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy