Bílý dům potvrdil březnovou schůzku Trumpa s Babišem. Česká diplomacie se blýskla

Úřad prezidenta Spojených států potvrdil nadcházející návštěvu předsedy české vlády Andreje Babiše ve Washingtonu. "Prezident Donald Trump a první dáma Melania Trumpová uvítají premiéra Andreje Babiše a paní Moniku Babišovou z České republiky při jejich první oficiální návštěvě Bílého domu 7. března," uvedl Bílý dům v prohlášení, zveřejněném ve středu místního času na své internetové stránce.

Prezident USA a předseda české vlády budou podle dokumentu jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám, včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti, a o vzájemném obchodu. Prohlášení připomnělo, že Babišova návštěva se uskuteční u příležitosti 30. výročí "sametové revoluce" a 20. výročí členství ČR v Severoatlantické alianci.

O pozvání českého premiéra do Bílého domu informoval Babiše ve středu americký velvyslanec v Česku Stephen King. Podle Babiše je pozvání vyvrcholením vztahů mezi Českou republikou a USA, ministerstvo zahraničí to označilo za úspěch české diplomacie s tím, že o agendě bude ve Washingtonu při své nynější návštěvě jednat šéf diplomacie Tomáš Petříček. "Jde o úspěch české diplomacie, který jen podtrhuje výbornou úroveň česko-amerických vztahů," dodalo ministerstvo.

.@mzvcr vítá krok americké administrativy v podobě pozvání premiéra ČR do Bílého domu. Jde o úspěch české diplomacie, který jen podtrhuje výbornou úroveň česko-amerických vztahů. Ministr @TPetricek bude ve Washingtonu jednat o agendě schůzky na nejvyšší úrovni.

— MZV ČR (@mzvcr) 20. února 2019

Český velvyslanec Hynek Kmoníček v rozhovoru s Českou televizí uvedl, že americká diplomacie si uvědomuje, že v multipolárním světě jsou Spojené státy tím, kdo o vliv ve střední a východní Evropě soutěží.

"Myslím, že někdy okolo případu hackera Nikulina a konče případem Huawei bylo jasné, že Česká republika je v této chvíli natolik zajímavým partnerem a natolik ekonomicky úspěšným, že si opět po šesti sedmi letech zaslouží výrazně vyšší úroveň americké pozornosti," řekl Kmoníček. Čínskou společnost Huawei považují USA za bezpečnostní riziko, český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zastává stejný postoj, a Jevgenije Nikulina loni na jaře Česko i přes odpor Ruska vydalo do USA.

Amerika se podle Kmoníčka očividně rozhodla udržovat vztahy způsobem, který označil jako modus Rakousko. Ve středu přijal Trump v Bílém domě rakouského kancléře Sebastian Kurz. "S rakouským prezidentem se prezident Trump sejde, až pojede do Rakouska. Čili nám začínalo být jasné, že asi budeme ve stejném způsobu vypořádání všech platných pozvání," dodal. Oficiálně Bílý dům zatím Trumpovu cestu do Rakouska neoznámil.

O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval český prezident Miloš Zeman. Po zvolení Trumpa, kterého Zeman podporoval, Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo. Sám Zeman nyní schůzku považuje za nepravděpodobnou.

Související

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Více souvisejících

Donald Trump Andrej Babiš Bílý dům USA Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí diplomacie Hynek Kmoníček

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy