Jak by dopadly volby? Vyhazov Klause z ODS má zajímavé vyústění, ukázal průzkum

V březnu se na domácí politické scéně odehrála řada událostí, které ve voličích jitří emoce. Hnutí ANO kauzou Faltýnek mírně oslabilo, Piráti posilují, ODS ztratila příznivce V. Klause ml., ale získala voliče TOP 09 a STAN, které se tak nadále propadají. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Nadále nejsilnější hnutí ANO na jedné straně mohla povzbudit své voliče návštěvou stranického předsedy a premiéra Andreje Babiše v Bílém domě, ovšem kauzy Jaroslava Faltýnka a radnice Brno-střed se zase naopak podílely na březnovém mírném oslabení vedoucí vládní strany v porovnání s předchozím měsícem. I přesto se však hnutí ANO aktuálně těší přízni 31,5% voličů.

Poměrně zajímavě prozatím vyústilo v pohybu voličů vyloučení Václava Klause ml. z ODS. Odchodem jedné z nejvýraznějších osobností ODS se od občanských demokratů odklonila nejvěrnější část příznivců Václava Klause ml., kteří se stali ve většině nevoliči, ale část přešla např. i k Pirátům. Nicméně odchod Václava Klause ml. se zase stala přijatelnější pro voliče TOP 09 a STAN, které se tak nadále propadají. Občanští demokraté se tak aktuálně těší přízni 12,1% voličů, což je ovšem o 3,1% méně ve srovnání s únorovým šetřením společnosti SANEP.

Již zmiňovaní Piráti prozatím na situaci kolem ODS voličsky nejvíce profitují a s aktuálním ziskem 17,3% voličských preferencí se přibližují dvacetiprocentní hranici. Piráti mají ve svém voličském elektorátu řadu dřívějších voličů ODS, a to zejména ve věkové kategorii 40+. Aktuálně pak Piráti posílili o další nespokojené voliče ODS, kteří Piráty vnímají jako určitou možná i prozatímní kompromisní volbu mezi pro ně nepřijatelnými stranami jako TOP 09 a STAN, ale i z různých důvodů nepřijatelnou ODS.

Jak růst Pirátů, tak i další pohyb na středopravicovém politickém spektru se však může ještě výrazně změnit po případném oficiálním vzniku nového politického subjektu v čele s Václavem Klausem mladším. V případě voličského úspěchu takového politického subjektu může nastat velmi silný odliv voličů jak u Pirátů, tak hlavně u ODS, které by pak v podstatě nezbývalo nic jiného než se spojit se svými programově spřízněnými politickými stranami jako je TOP 09 a STAN, o čemž se z velmi pragramatických důvodů v politických kuloárech hovoří již delší dobu.

Na protiunijní politice vedle hnutí ANO aktuálně získává na voličské oblibě i SPD, která s aktuálním ziskem 9,7% voličských hlasů posílila oproti únoru o 2,5% hlasů. Pro SPD může tento nárůst předznamenávat i relativně dobrý volební výsledek v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Nicméně i SPD řeší vnitropolitické problémy, které ve svém důsledků mohou této straně voličsky ublížit, a to ve prospěch hnutí ANO a KSČM.

KSČM, která podporuje menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše se aktuálně těší přízni 6,4% voličů a je zde patrné mírné polepšení oproti minulému měsíci.

Sociální demokraté s aktuální podporou 6,3% hlasů nadále i přes mírný nárůst voličské přízně stagnují, neboť se jim nedaří oslovovat svojí dřívější četnou voličskou základnu. Nadále tak platí, že pro voliče preferující sociální politiku je mnohem voličsky přijatelnější hnutí ANO, které plně převzalo sociální témata a rétoriku svého koaličního partnera.

Nad pětiprocentní hranicí dlouhodobě balancuje KDU-ČSL, které by v březnu dalo svůj hlas 5,1% voličů.

Pod pětiprocentní hranicí, a tedy před branami Poslanecké sněmovny by v březnu zůstalo hnutí STAN (4%) a TOP 09 (3,5%).

Související

Více souvisejících

Volební preference Volby Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana ČSSD KSČM top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Andrej Babiš Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy