Komunisté si rýpli do Starostů. Soudruzi mě baví, vrátil jim úder Gazdík

Poslanec za STAN (Starostové a nezávislí) Vít Rakušan byl zvolen předsedou strany. Na víkendovém sjezdu strany neměl protikandidáta a vystřída dosavadního předsedu a zakladatele STAN Petra Gazdíka.

Předání předsednického křesla Vítu Rakušanovi bylo známe již dopředu, protože o dalším kandidátovi se neuvažovalo. Politici jiných stran však přesto volbě věnovali pozornosti.

Náklonost nově zvolenému předsedovi stran vyjádřil předseda největší opoziční strany Petr Fiala (ODS)."Gratuluji @Vit_Rakusan ke zvolení předsedou @STANcz a těším se na další spolupráci," gratuloval Fiala a naznačil názorovou blízkost a politickou spolupráci.

Myšlenka zarezonovala i u Víta Rakušana. "Děkuji, pane předsedo, i já se těším na spolupráci při boji proti politice marketingu," odpovědel mu na Twitteru předseda STAN a mezi řádky přidal kritickou výtku směřující k vládnímu hnutí ANO. Středové a pravicové parlamentní strany dlouhodobě spolupracují a nejen podle vřelých gratulací se dá očekávat, že budou uvažovat o koaliční nebo jiné spolupráci v nadcházejících volbách.

Děkuji, pane předsedo, i já se těším na spolupráci při boji proti politice marketingu.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) April 13, 2019

Ke spolupráci vyzval nové vedení i Miroslav Kalousek (TOP 09). "Blahopřeji @Vit_Rakusan ke zvolení předsedou @STANcz. Není to žádný rychlovýrobek PR agentury. Má za sebou bohaté zkušenosti z komunální a krajské politiky i z práce ze sněmovny. Bude to dobrý předseda," Kalousek rovněž narazil na politické metody vládního hnutí ANO. TOP 09 a STAN kandidují ve společné koalici do nadcházejících evropských voleb.

Blahopřeji @Vit_Rakusan ke zvolení předsedou @STANcz. Není to žádný rychlovýrobek PR agentury. Má za sebou bohaté zkušenosti z komunální a krajské politiky i z práce ze sněmovny. Bude to dobrý předseda.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) April 13, 2019

Kritičtější apel zazněl od předsedy KSČM Vojtěcha Filipa."Hnutí STAN volí nového předsedu. Petr Gazdík, dá se říct, nechává hnutí osudu. Vít Rakušan je naopak přesvědčen, že STAN má převzít vládní zodpovědnost. Naštěstí pro nás, rozhodují občané. Selský rozum je nejlepší rádce a trocha skromnosti není na škodu," napsal na adresu strany Fiip na Facebooku.

Komunistického zájmu o novinky u Starostů a nezávislých si všiml i odstupující předseda. "Soudruzi mě baví!" zareagoval.

Soudruzi mě baví!

— Petr Gazdík (@petrgazdik) April 13, 2019

Pobavení u Petra Gazdíka vyvolalo v rámci komunistického komentáře nejspíš to, že sice podle FIlipa nechal STAN na pospas, ale zároveň byl zvolen místopředsedou strany.

Související

Vít Rakušan nebyl prvním ze Starostů ve volebním štábu v sídle hnutí na Malostranském náměstí. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Česko zažilo volební noc, která může zamíchat kartami v celé Evropě

Česko má za sebou volební noc, která může zamíchat kartami i ve zbytku Evropy. Voliči vybrali jednadvacet europoslanců, jejichž politické kroky budou rovněž rozhodovat o dalším směřování Evropské unie. EuroZprávy.cz byly u toho. Podívejte se na fotky z volebních štábů hnutí Starostové a nezávislí a koalice Spolu v galerii. 
Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Spolu snilo o vítězství, Starostové o velkém úspěchu. Eurovolby ale dopadly pro ANO

Eurovolby přináší netradiční věc, kterou znají v jiných evropských zemích. Výsledky se vyhlašují až pozdě večer. Koalice Spolu tak mohla až do 23 hodin snít o vítězství nad expremiérem Andrejem Babišem a Starostové o velkém úspěchu, jak ho alespoň definoval předseda hnutí Vít Rakušan. Ani jedno z toho se ale nekonalo.

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík Vít Rakušan (STAN) Vojtěch Filip (KSČM) Petr Fiala (ODS) Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy