Praha chce předkupní právo obcí při prodeji státního majetku

Praha chce prosadit novelizaci zákonů, aby měla obec předkupní právo, pokud stát prodává nemovitosti v jejím katastrálním území. Pražští dnes schválili záměr využít zákonodárné iniciativy. V květnu by o návrhu mělo hlasovat zastupitelstvo a poté by měly návrh obdržet Poslanecká sněmovna a vláda. ČTK to na dotaz sdělila předkladatelka materiálu radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

"V současnosti se stává, že majetek státu, který stát jako nepotřebný prodává, končí v rukou soukromníků, někdy i spekulantů, a Praha i další obce nemají reálnou možnost se účastnit dražby. Projevilo se to například u plánovaného prodeje Veleslavínského zámku, kde hrozil prodej v dražbě, které se Praha nemohla vzhledem k termínu dražby i jejím podmínkám účastnit," uvedla Marvanová. Návrh předložila na základě podnětů obcí i pražských městských částí.

Smyslem návrhu je, aby státní majetek, který by měl sloužit veřejnému účelu, byl přednostně využit pro veřejný účel, který plní obce. Majetek by tak měl být využit pro stavbu dopravní infrastruktury, školy, občanskou vybavenost, sociální bydlení, pro zeleň a další rozvoj. Před prodejem by podle materiálu stát musel nemovitost nejprve nabídnout obci za cenu stanovenou podle znaleckého posudku. Ta by do šesti měsíců musela oznámit, zda má o získání nemovitosti zájem.

"Tento návrh by do budoucna řešil i případy podezřelých transakcí, například ze strany státního podniku SŽDC (Správa železniční dopravní cesty), který se zbavoval či zbavuje podivně nejrůznějších cenných pozemků," uvedla Marvanová a jako příklad uvedla smlouvu SŽDC se společností Amadeus Real ohledně pozemků na nádraží Dejvice.

V Radě Asociace krajů a ve Svazu měst a obcí bude návrh prosazovat pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). "Je to dlouhodobě neřešený problém, se kterým se potýkají všechny samosprávy," uvedl dnes. Marvanová k tomu dodala, že další kraje podle jejích informací návrh Prahy podporují.

Podle platných zákonů může stát převést majetek do soukromých rukou, pokud o něj neprojeví zájem jiná organizační složka státu. Obec může využít možnosti bezúplatného převodu, k tomu však musí předložit dokumenty o budoucím využití nemovitosti, proveditelnosti projektu z hlediska věcného, finančního a časového.

Pokud dokumenty včas nepředloží, má obec stejné postavení jako soukromí zájemci. Ve výběrovém řízení, veřejné dražbě, soutěži, při přímém prodeji či směně však obec však není proti soukromým firmám konkurenceschopná kvůli regulacím hospodaření a rozhodování, kterými jsou obce svázány.

Novelizace by se dotkla zákona o majetku České republiky a jejich vystupování v právních vztazích, zákona o veřejných dražbách a zákona o státním podniku.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Hana Marvanová nemovitosti Zdeněk Hřib Svaz měst a obcí ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy