TOP 09 a STAN odstartovaly eurokampaň: Lepší ochrana hranic EU, nebezpečím jsou Rusko a Čína

Posílení ochrany hranic Evropské unie, proevropské směřování nebo podpora malých a středních firem z evropských fondů jsou hlavní body programu, se kterým se bude v evropských volbách ucházet o voliče koalice STAN, TOP 09 a dalších subjektů. Na programové konferenci koalice v Praze to dnes uvedli první dva kandidáti Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). V Evropském parlamentu chtějí také podporovat nové, ekologicky šetrné technologie a omezit množství regulací, které EU vydává.

Pospíšil zdůraznil, že koalice vnímá EU jako hodnotovou záležitost a jednoznačně se staví kladně k českému členství v unii. "Evropská unie pro nás není jen ekonomicky výhodné společenství států. Je to pro nás také společenství států, které vyznávají společné hodnoty svobody, demokracie a právního státu," řekl. Podle něj je členství v EU také garancí české bezpečnosti.

"Největším nebezpečím pro evropskou demokracii je Rusko a Čína". Přesně @MichaelRomancov během zahájení kampaně TOP09 a STAN do EP. #SpojenciProEvropu

— Michal Kučera (@MichKucera) 24. dubna 2019

Zajištění bezpečnosti EU do budoucna je podle Pospíšila hlavní prioritou TOP 09 a STAN. "Budeme-li v Evropském parlamentu silně zastoupeni, uděláme vše proto, aby vnější hranice Evropské unie byla dostatečně hlídána a nebyla průchozí," řekl. Kandidáti koalice podle něj budou také podporovat posílenou spolupráci EU v obraně, která však nemá být konkurencí k NATO, ale má pomoci i k lepšímu fungování Severoatlantické aliance.

Polčák označil za další prioritu péči o krajinu a omezení znečišťování. "Říkáme stop drancování, volíme politiku šetrnosti. Chceme investovat do nových technologií. Nízkouhlíková technologie je budoucností, přináší pracovní místa a inovace," řekl. Koalice také chce bojovat proti nadměrnému znečištění plasty a podporuje zákaz jednorázových plastových výrobků a větší recyklaci.

"Nebráníme se úvahám o vnitřních změnách Evropské unie. Prosazujeme legislativní střídmost, aby unie vydávala akty jen tam, kde je to potřebné," uvedl dále Polčák. Podporuje také posílení role národních parlamentů při přijímání evropských norem.

Koalice také chce prosazovat, aby se z evropských fondů podporovaly malé a střední podniky a ne velké firmy. Chce také prosazovat investice do páteřních evropských dopravních cest a zároveň zajistit, aby se tyto cesty nevyhýbaly Česku.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 top 09 Starostové a nezávislí (STAN) Jiří Pospíšil Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 45 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy